Stíny v mlze: O tom, že se děj bude odehrávat v Ostravě, měl scénárista od začátku jasno

7. února 2022·Zábava·Lenka Skrzeczkova

Detektivní seriál Stíny v Mlze. (Foto: se souhlasem Česká televize)

Každý pondělní večer se diváci mohou těšit na kriminální seriál z ostravského prostředí Stíny v mlze. Nejprve to vypadalo na nenápadnou detektivku, postupem času si ale hlavní hrdiny Magdu Malou a Martina Černého, které hrají Petra Špalková a Jiří Vyorálek, diváci oblíbili. Nejvíce je zajímá postava Miroslava Hanuše, který hraje "vyléčeného" psychopata Hrbka a chce se pomstít komisařce, která ho dostala před lety za mříže. Pojďme se podívat, jak vznikl samotný námět. Bylo od začátku jasné, jak bude dějová linka vypadat?

O tom, že se kriminálka bude odehrávat v Ostravě měl scénárista Zdeněk Zapletal od začátku jasno. Původně byla i v názvu. Připadá mi, že město samo o sobě ukrývá nějaké tajemství. Je v něm drsnost i poetika… Takže když zločiny, tak Ostrava. Nebylo co řešit,” uvedl pro Frekvenci 1.

Detektivka ale není jen o samotných vraždách, rozvíjí se tam i druhá dramatická linka, která se pro diváky stala lákadlem. “Věděl jsem, že Magda a její rodina budou v nebezpečí, věděl jsem, kdo je bude ohrožovat. S Katkou Ondřejkovou jsme si řekli, že to bude inteligentní, vynalézavý, nepolapitelný, tajemný hajzl. Co bude konkrétně podnikat, přicházelo až během psaní jednotlivých epizod,” popisuje Zapletal a dodává, že závěr série přišel úplně sám. Lidé se mohou těšit na to, že poslední díl bude v podstatě akční thriller.

Také od počátku psaní scénáře dbal autor na to, aby hlavní hrdinové byli odlišní, ale zároveň originální. “Magda neměla být a není superhrdinka ani exot. Je to žena, matka, manželka která kromě svého náročného povolání řeší nákupy, praní prádla, vaření a logistiku hlídání dcery. Přitom se ale nikdy nedokáže úplně oprostit od pracovních “stínů”, které nosí v hlavě,” popisuje Zapletal. Řeší tak neustále dilema práce nebo rodina.

Na druhé straně je její parťák Martin, který je rozvedený. “Jeho ex se přestěhovala s dospívajícím synem do Ostravy. Martin nechce, aby syn vyrůstal bez něho. Původně měl být v tom vyprávění “dvojka”, ale během psaní se  z něho stal plnohodnotný partner, sympatický drsný klaďas se svým svérázným způsobem humoru,” dodává a pochvaluje si herecký výkon obou.

V pondělí televize odvysílá již šestý díl, který nese název Hardcore. Na staveništi je v jámě pro betonovou základovou desku objeveno tělo muže napíchnuté na železné výztuže. Koroner konstatuje, že oběť byla ještě před tím, než ji někdo shodil do základů, drsně zmlácená. Místo posledního hovoru vyšetřovatele dovede na dálniční odpočívadlo, kde objeví auto oběti i se stopami krve. Magda s Martinem tak budou čelit dalšímu zapeklitému případu.

Zábava - další články

Doporučujeme