VIDEO: Večerníčkovo tajemství odhaleno. Grafik odhalil nádherné proměny dopravních prostředků

26. ledna 2019·Zábava·Barbora Pisingerová

Zdroj: reprofoto Facebook / Michal Strejček

Možná jste si jako malí při sledování Večerníčku všimli, že v úvodní znělce něco nehraje. Chlapeček v papírové čepici nejprve sedí na koníčkovi, následně v autíčku a nakonec má mezi nohami jednokolku. To všechno bez toho, aniž by z jednoho dopravního prostředku sesedl a nasedl na jiný. Český grafik Michal Strejček pozoroval tyto proměny již od dětství a nakonec se rozhodl rozložit slavnou znělku na jednotlivé obrázky. A odhalil něco krásného!

54 let stará znělka pořadu pro nejmenší se vryla do paměti hned několika generacím. Jedním z těch, kdo ji nadšeně sledoval, byl i budoucí grafik Michal Strejček, kterého zajímala hlavně proměna jednotlivých dopravních prostředků ve zcela jiné.

“Přátelé, kamarádi, konečně jsem vyřešil jednu záhadu z mého dětství. Přilepen na obrazovku jsem se tehdy ve znělce večerníčka snažil pouhým okem zachytit přechody večerníčka mezi koníčkem, autíčkem a kolečkem. Prostě mě zajímalo, jak ty mezifáze vypadají,” uvedl Strejček na svém Facebooku.

“Samozřejmě se mi to nikdy nepovedlo, ačkoliv mi bylo jasné, že nějaké meziobrazy tam jsou. Až teď, ve zralém věku, jsem rozebral klíčové snímky a spojil do nové animace, kterou nyní můžete shlédnout za původní znělkou,” podělil se grafik o svoje zjištění s veřejností. “Trvalo to padesát let, ale konečně mám v této věci klid. Mějte se krásně, M. S.,” uzavřel Strejček.

A co vlastně zjistil? V době, kdy úvodní znělka vznikala, se jednotlivé obrazy kreslily ručně. Na jednu vteřinu jich přitom připadalo asi 30. Aby byl přechod od jednoho dopravního prostředku k jinému plynulý, obsahovaly tyto pouhému oku skryté obrazy určité mezičlánky. A ty, přes své nádherné zpracování, desítky let nikdo nespatřil.

O video, které odhaluje zapomenuté tajemství Večerníčkovy znělky, se mezi lidmi strhl velký zájem. Na pohádkový pořad totiž vzpomínají dnešní prarodiče i rodiče a milují ho i ti nejmenší. Příspěvek proto od svého prvního zveřejnění nasbíral obrovské množství shlédnutí.

Večerníček Vám 100 000 x děkuje 🙂

Zveřejnil(a) Michal Strejček dne Čtvrtek 24. ledna 2019

Zábava - další články

Doporučujeme