Zdravý kluk (†17) zemřel na mrtvici poté, co příliš rychle otočil hlavou

5. prosince 2019·Články·Barbora Pisingerová

Foto: Facebook

Sedmnáctiletý armádní kadet Ben Littlewood nikdy nekouřil, nepil alkohol a byl ve skvělé fyzické kondici. Nebyl si vědom žádných potíží, které by sužovaly jeho tělo a vedl normální, spokojený život. Všechno se ale změnilo jednoho dne, když své rodině připravoval čaj. Nešťastná shoda okolností vedla k tomu, že mladík utrpěl fatální mrtvici. Záchvat přitom zřejmě způsobil jen příliš rychlý pohyb hlavou.

Zní jako krutý vtip. Máte doma zdravého syna a zčista jasna je všechno jinak. Bohužel právě tímhle si musela projít rodina sedmnáctiletého Bena Littlewooda z anglického Dukingfieldu. K tragédii došlo 3. dubna letošního roku, když se celá rodina zotavovala z chřipek a nachlazení.

Když středoškolák v kuchyni pro všechny připravoval čaj, najednou zkolaboval a nikdo přesně nevěděl, co se stalo. Chlapec byl převezen do nemocnice, o pouhých osm dní později však zemřel.

Kvůli jeho mladému věku doktory nejprve ani nenapadlo zvažovat mrtvici – po několika dnech v nemocnici se však rozhodli prověřit i tuto možnost a zjistili, že právě uhodili hřebíček na hlavičku.

Podle lékařů za vším zřejmě stálo něco tak banálního, jako je prudký pohyb hlavy. Rychlý pohyb měl způsobit natržení tepny, která pak vyslala krevní sraženinu přímo do mozku.

Průměrný věk pacientů s mozkovou mrtvicí je přitom kolem šedesáti let, čím dál častěji však postihuje i pacienty z mladších ročníků. Právě proto se Benova matka rozhodla bojovat za rozšíření osvěty. Mrtvici totiž může způsobit i naprostá maličkost, jak se ukázalo i na Benově případu.

Rozhodně se ale vyplatí nepodceňovat prevenci, a tedy dbát na zdravý životní styl. Riziko mrtvice zvyšuje například obezita, kouření nebo vysoký krevní tlak.

Články - další články

Doporučujeme