Žena a děti mu zůstaly uvnitř zavaleného hotelu. Už nedoufal, že žijí! Pak se ale stal ZÁZRAK

21. ledna 2017·Články·Redakce

facebook

Italský kuchař Giampero Parete unikl zavalení lavinou jen náhodou, protože šel pro věci do auta, když se masa sněhu svalila na hotel. Uvnitř horského objektu byla jeho žena a děti. „Ztratil jsem všechno,“ plakal tehdy Parete. Naděje na jejich záchranu byla mizivá. Přesto se stal zázrak.

Po dvou dnech pátrání záchranářů se kuchař Giampiero dočkal radostné zprávy. Malého Gianfilippa, jeho maminku Adrianu a šestiletou Ludoviku vytáhli ze sněhem zavalených trosek. Že budou všichni zase v pořádku svědčí i slova malého děvčátka, které před týdnem oslavilo narozeniny.

“Chci zpátky své sušenky,” řeklo děvčátko podle webu Il Messaggero.

Podle čerstvé bilance se zachránilo 11 lidí, potvrzeno je pět mrtvých. Úřady provincie Pescara dnes oznámily, že nejméně 23 lidí se stále pohřešuje. Počet pohřešovaných se odvozuje od počtu hostů hotelu a jeho zaměstnanců. Lavina na hotel Rigopiano, v němž bylo přes 30 lidí, spadla ve středu krátce po zemětřesení, které zasáhlo střední Itálii.

V noci se podařilo z hotelu vyprostit dvě ženy a dva muže. Záchranáři se k nim prokopali pomalým tempem z obav, aby nezasypali vzduchové kapsy, které ve zřícené stavbě zůstaly. V pátek byly zachráněny čtyři děti a jedna žena, dvě osoby si život zachránily, protože ve chvíli, kdy spadla lavina, byly před hotelem.

V noci na dnešek byla také vytažena těla dvou mrtvých žen a ráno pak mrtvého muže, což zvyšuje počet nalezených obětí neštěstí na pět. Dva mrtví byli odvezeni už dříve.

Italské sdělovací prostředky dnes oznámily, že v noci byly z trosek slyšet hlasy, ale je prý obtížné určit, kde přesně lidé jsou. Záchranáři ale tuto informaci nepotvrdili. Jejich mluvčí Luca Cari řekl, že práce budou pokračovat ve dne i v noci, dokud nebudou nalezeni všichni, kdo v hotelu byli. Na místo se první záchranářský tým dostal ve čtvrtek brzy ráno, vyproštění jsou převáženi vrtulníky do pobřežního města Pescara, kde čekají příbuzní.

Střední Itálii postihlo nejen zemětřesení, které udeřilo ve středu o síle více než pěti stupňů, ale také silné sněžení a mráz, což mnohé vesnice zcela ochromilo. V oblasti Abruzza je třeba provádět rozsáhlé záchranné operace a uvolňovat silnice. Civilní obrana dnes oznámila, že se našlo pět mrtvých.

Zdroj: ČTK

Články - další články

Doporučujeme