Ženy mají v důchodu o 2 tisíce méně. Co s tím?

18. prosince 2018·Články·Karolína Stránská

Statistiky mluví jasně. Češi se na penzi připravují málo. Ještě více by se měly starat ženy, protože jejich příjem je nižší než u mužů. Jak na to?

Peníze si na stáří odkládáte, abyste si i v pozdějším věku zachovali životní standard, zajistili si kvalitní zdravotní péči a mohli se věnovat zálibám, na které jste v produktivním věku neměli dostatek času.

Ženy by si měly střádat o to více, neboť mají nižší důchody. Důvodem je delší věk dožití, intenzivní péče o děti, která ovlivňuje příjem na mateřské a rodičovské, a také to, že svým dětem přizpůsobují pracovní povinnosti, jako je kratší pracovní doba.

Chcete spokojené stáří? Porovnejte si nabídky, jak se zajistit

Co lidem radí sociologové?

  • Naspořte si aktiva
    1. Je jedno, jestli si našetříte dostatek peněz, budete pronajímat byt nebo investovat do obrazů, kterým rozumíte. Je důležité mít „odkud brát“.
  • Zamyslete se, co by vás bavilo
    1. Začněte už během aktivního života přemýšlet, co by vás v důchodu bavilo, a zároveň generovalo peníze. Jste učitel/ka a umíte skvěle anglicky? Co takhle překlady textů?
  • Věnujte se svým dětem
    1. Výchova dětí není žádná hračka a nikdo předem neví, jak dopadne. Pokud se vám ale podaří dobře je vychovat, ve stáří vám péči vrátí.

Splňte si své sny. Začněte investovat ještě dnes. Poradíme jak

Co je však nejdůležitější?

Změna myšlení. Uvědomte si, že seniorský věk trvá poměrně dlouho, tak se do přípravy pusťte včas! Když si ve 20 letech začnete pravidelně odkládat pár stovek a s věkem budete částku navyšovat, uděláte pro sebe to nejlepší. Ve 45 letech už „ztracené“ roky a peníze těžko doženete.

Tipy pro tvorbu renty na stáří:

  • Nespoléhejte na státní důchod a začněte s plánováním co nejdříve.
  • Zbývají vám do penze desítky let? Volte dynamičtější produkty a opačně.
  • Rozložte si peníze tak, abyste na ně nemuseli čekat až do důchodového věku.
  • Platby musí být flexibilní. Pravidelně je upravujte podle změn příjmu a inflace. V případě lepší finanční situace se nebojte na čas přidat tempo.
  • Diverzifikujte, snižujete tak riziko.
  • Zřiďte si doplňkové penzijní spoření nebo investujte do podílových fondů světových akcií.

Články - další články

Doporučujeme