Alena Němečková: Je důležité čtenářkám Vlasty zdůrazňovat, že dokonalost neexistuje. Cesty ke štěstí jsou různé

4. dubna 2023·Životní styl·Barbora Turková

Alena Němečková (Zdroj: Frekvence 1)

Alena Němečková je publicistka a šéfredaktorka legendárního časopisu Vlasta. V podcastu Mezi čtyřma očima u Heleny Šulcová se zamýšlí nad tím, jak se proměnila úloha ženy ve společnosti, jestli ve Vlastě influenceři fungují a kdo časopis prodává. Podcast si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Podle Aleny Němečkové se úloha ženy ve společnosti značně proměnila. „Jak rychle se proměňovala ve 20. století, tak ve 21. to chytlo takovou rychlost, že jsme z toho všichni překvapení. Proměnila se ale i celá společnost a styl života,” uvozuje na začátku publicistka. Myslí si, že ženy jsou občas tlačené do něčeho, co je proti jejich vůli. „Neočekává se, že budeme jenom pečovat o děti, i když se to po nás stále chce. Můžeme se věnovat tomu, čemu chceme a těch možností využíváme, ale i tak nás to stojí dost obětí a není to rovnoměrně rozložené tak, že by se muži podíleli stejnou měrou na péči o rodinu a děti. Tlačíme je dost, ale odolávají.” Podle ní stále trvá, že muži jsou zaseklí na standardech, na které byli zvyklí ze svých domovů a to se hned nezmění. „Pro nás je lákavé zažít úspěch i někde jinde, než doma, ale zažít ho i na jiném poli.

Od mužů se ale také čeká hodně. „Společnost po nich chce, aby živili rodinu, ale zároveň o ni i pečovali a byli partnerce oporou. Oni jsou ale trochu ztraceni v tom, jak toho docílit. Ale mění se to, mladší generace to vidí jinak. Hodně nás ovlivnili sociální sítě a internet, protože to přineslo fenomén touhy po dokonalosti. Tomu předchozí generace vůbec vystavěné nebyly,” myslí si Němečková a doplňuje, že tenhle tlak cítí více ženy. „Je to tím, jak se na sociálních sítích prezentuje dokonalost života v té nejzlatější podobě. Je těžké tomu odolávat,” myslí si šéfredaktorka. Tomuto tématu se ostatně věnují i ve Vlastě. „Myslíme si, že je důležité jim zdůrazňovat, že dokonalost neexistuje. Moje poselství je, ať to každý dělá tak, jak chce a že není univerzální návod na život, i když bychom ho všichni rádi slyšeli. Cesty k němu jsou různé, ale udělejme to tak, ať je nám v tom dobře.”

S mužem mluvíte o důvěrných věcech jinak, než se ženou

Němečková si kromě Vlasty prošla i magazínem ONA Dnes. Předtím pracovala jako laborantka a přiznává, že ženské kolektivy jí vyhovují. „Od 15 let jsem byla na střední zdravotnické škole, kde byl jeden kluk. V laboratoři byl jeden lékař. Práce v ženském kolektivu mě hrozně baví a cítím se v něm bezpečně. Ženy znám, pohybuji se mezi nimi, mám sestru a blízký a nekonkurující vztah se svou maminkou. Ženské kolektivy mi vyhovují, ale myslím si, že ženské čtení by měly dělat ženy,” myslí si šéfredaktorka. Pohled muže by byl jistě zajímavý, ale byl by to posun jinam. „S mužem mluvíte o důvěrných věcech jinak, než se ženou.” Přiznává, že občas o některém tématu v redakci debatují delší dobu, ale nemyslí si, že mezi sebou mají ženskou rivalitu. „Myslím si, že je to spíše literární a filmový fenomén, že si jdou ženy více po krku. Nezažila jsem to,” říká Němečková.

Na titulní straně prvního čísla časopisu v roce 1947 byla Hana Benešová, manželka prezidenta Edvarda Beneše. Sama šéfredaktorka si myslí, že i v ženském časopise je občas nutné se politiky dotknout. „Během té doby, co sem ve Vlastě já, se tam objevila Markéta Pekarová-Adamová jako první žena, která se u nás stala předsedkyní politické strany. To byl důvod. Jinak jsme velmi opatrné, abychom nebyly zneužité k politickému boji, protože na to jsou čtenářky citlivé.” Titulní strana časopis prodává, a proto se na ní musí objevit známá a sympatická tvář z médií, nejčastěji ze seriálů. „Musí to být tak trochu kamarádka a mít tam něco u čehož si řeknete: ´Jé, takhle jí neznám, tohle mě baví.´ Tváře, které prodávaly dřív, už neprodají. Otázka ale taky je, kdo je dnes celebrita. Influenceři se u nás moc neprodávají, to je záležitost sociálních sítích, to u nás takový vliv nemá,” myslí si Němečková, která si nevěří konec tištěných médiích. „Na konci roku se to hodně pročistilo, ale i tak na malý český trh tu vychází dost periodik a já věřím, že to Vlasta ohrožení. Zatím v ohrožení ale nebyla, daří se nám i těžkou finanční dobou proplouvat. Přežili jsme i covid a nevěřila jsem, že to dáme, ale zvládli jsme to,” uzavírá šéfredaktorka. Podcast Mezi čtyřma očima si můžete poslechnout na platformě Youradio Talk.

Životní styl - další články

Doporučujeme