Češi pomáhají hledat přeživší po ničivém zemětřesení v Turecku. Zásluhu na tom má i fenka Terezka

12. února 2023·Životní styl·Redakce

Zemětřesení v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Turecko a Sýrii zasáhlo na začátku týdne ničivé zemětřesení. Počet obětí se zvyšuje po tisících, nyní jich je již přes 21 tisíc. Čím dále jsou lidé v sutinách budov zavaleni, tím se snižuje jejich šance na přežití. Seznam Zprávy nyní informovala o jedné české záchranné misi, o kterou se postarala fenku Terezka.

Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman v pátek vyprostili ze sutin dva přeživší. Lví podíl na tom má fenka Terezka, která našla jednu ženu v troskách zříceného domu. Český tým dostal už dříve ze zřícených domů 20 obětí,  z toho 11 dětí. Češi pomáhají i jiným záchranným týmům s hledáním míst, kde by v sutinách mohli být přeživší.

A to se povedlo i Terezce. Kolegové z jiného týmu ve 4:00 zachránili z trosek ženu, kterou v noci ‚vyštěkal‘ pejsek Terezka české kynologické skupiny, se kterou provádíme vyhledávání,“ uvedl mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. Členové českého USAR (Urban Search and Rescue) týmu se specializují na vyhledávání lidí a v Turecko začali v úterý večer. „Naše skupina pro rychlé pátrání s kynology a štěrbinovou kamerou na několika místech označila lokaci s možností výskytu přeživších, na vyproštění pracují kolegové z ostatních USAR týmů v oblasti,“ uvedl Kozák.

Ničivé zemětřesení v Turecko a Sýrii si vyžádalo už přes 21 tisíc obětí. Šance jsou sice čím dál tím menší, ale i skoro týden po katastrofě nachází záchranáři přeživší. Záchranné akce ale komplikuje silný mráz. V Sýrii jdou navíc záchranné práce pomaleji kvůli povstalcům, kteří ovládají postižené oblasti.

Životní styl - další články

Doporučujeme