Chcete mít u domu opravdového hlídače? Tihle psi zajistí, že se k vám žádný zloděj neodváží

1. září 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Znáte ten pocit, kdy jdete kolem plotu a málem dostanete infarkt, když na vás zpoza něj vyštěkne pes? Je to opravdu nepříjemný pocit! Jenže majitelé takového hlídače mají jistě naopak dobrý pocit. Dobrý pocit bezpečí, že je jejich psí miláček ochrání a odradí jakéhokoliv vetřelce. iReceptář.cz přináší přehled ras psů, kteří patří mezi ty nejspolehlivější hlídače.

Existuje spousta plotů a dveří. Za některými číhá láskyplný a přátelský pejsek, který by nejradši olízal a přivítal každého, kdo se rozhodne přijít na návštěvu, ať už jako zvaný host nebo ten nezvaný. Za některými sice štěká hrůzostrašná bestie, když však přijde do kontaktu s návštěvníkem, na celou zlobu zapomene.

A za některými poskakují malinké čivavy a jiní ratlíci, kteří by vám sice určitě moc chtěli ublížit, ale nevědí jak. Pokud však chcete mít doma skutečného ochránce a hlídače, který by nezvanému hostu natrhl gatě, měli byste zvolit jedno z těchto plemen. U těch totiž máte jistotu, že žádného zloděje k vám domů jen tak nepustí.

Knírač velký

Tenhle pes opravdu dokáže vzbudit respekt. Navíc byl vyšlechtěn jako pastevecký pes a část téhle povahy mu zůstala dodnes. Je skvělý obranář a má svéhlavou povahu. Proto je potřeba, aby jeho majitel měl při výchově pevnou ruku, jinak mu tenhle chlupáč rychle přeroste přes hlavu.

Určitě ho ale nezavírejte do kotce, protože knírač nesnáší samotu a je na svém pánovi a rodině závislý. Jako hlídač majetku je ale prvotřídní. Okamžitě zaregistruje pohyb, jemný zvuk a případného vetřelce okamžitě vyprovodí hlasitým štěkotem. Kdyby došlo na nejhorší, neupejpá se k obraně své smečky využít svou nadměrnou sílu.

Knírač velký. (Foto: Shutterstock)

Akita Inu

Vypadá sice jako mazlík, kterého byste si nejraději vzali do postele místo plyšáka. Není to však žádný gaučák, ale inteligentní, svéhlavý, aktivní a věrný pes. Japonci toto plemeno využívali jako loveckého psa a později i coby bijce k psím zápasům. Proto není divu, že kousek téhle povahy mu zůstal v krvi. Akita Inu je proto silný hlídač.

I když bývá tvrdohlavý a je potřeba spoustu trpělivosti, nikdy na něj nesmíte použít fyzickou sílu. Akita Inu potřebuje hodně lásky, důslednosti a trpělivosti.

Akita Inu. (Foto: Shutterstock)

Německý ovčák

Ovčák se rychle učí povely, je bystrý a na rozdíl od ostatních plemen, je poslušný. Je to výborný hlídač. Byl totiž vyšlechtěn k hlídání dobytka a budov. Dodnes je používán jako služební pes, například u policie. Má výborný čich, nadprůměrnou inteligenci a dokáže okamžitě reagovat na nové podněty. Jeho (ne)výhodou je velmi hlasitý štěkot, kterým hlásí veškeré změny.

Německý ovčák. (Foto: Shutterstock)

Kuvasz

Ve starověku byl využíván jako hlídač stád a váží podobně jako malý puberťák. Už od štěňátka byste ho měli učit zvykat si na ostatní psy, protože má tendenci být k nim dominantní. Sice neštěká, ale umí kousnout. Když uslyšíte jeho štěkání, jistě k tomu má důvod.

Kuvasz miluje svoji rodinu a je odhodlaný ji chránit před všemi možnými nepřáteli. To se týká také malých dětí, které má někdy tendenci ochraňovat v momentech, kdy si třeba trochu rozjíveně hrají. je proto potřeba na takové věci myslet a hlídat, aby nedošlo k neštěstí.

Kuvasz. (Foto: Shutterstock)

Šarpej

Vypadá jako vrásčitý mazel, ale zdání klame. Většinou přilne jen k jednomu pánovi a k ostatním bývá nedůvěřivý a ostražitý. Je tedy vhodný pro někoho, kdo žije sám. Nebojí se odehnat svým štěkotem a agresivitou cizí individua, a určitě před ním nikdy neutíkejte. Bere to jako výzvu k pronásledování a útoku.

Šarpej. (Fot: Shutterstock)

Jací další psi jsou vhodní jako hlídači?

Americká akita

Belgický ovčák

Bulmastif

Cane Corso

Dobrman

Komondor

Rhodéský ridgeback

Rotvajler

Tibetská doga

Životní styl - další články

Doporučujeme