Co znamená, když si kočka lehá na záda? Má ve vás důvěru, ale je to i obranný postoj

16. ledna 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Lehá si vaše kočka na záda a ukazuje vám bříško? Výkladů, proč to kočka dělá, je hodně a je důležité si uvědomit, že řeč těla je pro zvířata velmi důležitá. Proto byste ji neměli podceňovat. Co se vám vaše micka tedy snaží říct? Odpověď přináší server iReceptář.cz.

Kočičí důvěra

Když si vám micka lehne na záda, znamená to, že vám plně důvěřuje a má vás ráda. Břicho je totiž nejen u koček, ale u všech zvířat považováno za jedno z nejcitlivějších míst. Kočka vám ukazuje, že vám věří. Opravdu skvělé je to, když kočce nevadí, že ji na břichu hladíte a poškrábete.

Pojď, budeme si hrát

Jestliže si micka začne převalovat z jedné strany na druhou, znamená to, že chce upoutat vaši pozornost a chce, aby jste si s ní začali hrát. Nutno ale dodat, že kočka má o hraní jinou představu než vy a může ke hře použít i svoje drápky. Na to si musíte dávat pozor, kočka je lovec a hra pro ni znamená lov.

Bojím se

Může to působit zvláštně, ale to, když si kočka lehne na záda, tak to také může znamenat, že ji hrozí nebezpečí. V tuhle chvíli jde láska a důvěra stranou, protože bude používat všechny své obranné zbraně. Vytasí drápky na všech čtyřech a vycení zuby. Typické pro tento obranný postoj je i sklopení uší dozadu, vrčení a syčení.

Dobrou noc

Kočka si lehá na záda i z toho důvodu, že chce jít spát. Svému okolí dává vědět, že se cítí bezpečně, dobře a může se uvolnit. Souvisí to i se zmíněnou důvěrou k vám. Ukazování bříška ale často dělají spíše kočky, než kocouři. U koček to souvisí s mrouskáním. Když mrouskají, tak se nechají pohladit i ty kočičky, které by vám to jinak nedovolily.

Životní styl - další články

Doporučujeme