Důvody, proč bychom měli spát nazí

20. května 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Spánek v životě člověka tvoří podstatnou část. Velký vliv na něj má jak prostředí, tak i to v čem spíte. Pokud jste si dosud mysleli, že pyžamo je nejlepší volbou, tak jste se pletli. Odborníci se shodují na tom, že nejpřínosnější je spát nahý. O výhodách informoval server Healthline.

Spát bez oblečení přináší podle odborníků řadu benefitů. Nejen, že bude mezi vámi a partnerem větší intimita, ale výrazně přispějete i vašemu zdraví. Pojďme se na jednotlivé výhody podívat.

Rychlejší usínání

Vaše tělesná teplota je klíčem k rychlému usnutí. Aby doba byla co nejkratší, je vhodné snížit svou teplotu, což tělu signalizuje, že je čas jít spát. Právě nejjednodušším způsobem, jak toho docílit, je odložit veškeré oblečení.

Kvalitní spánek

Snížení teploty nepomáhá jen k rychlejšímu usnutí, ale automaticky se vám zlepší i kvalita a hloubka spánku. Existuje řada výhod opravdu hlubokého spánku. Uléhat do postele nahý může být skvělý způsob, jak jich dosáhnout,” uvedl odborník na spánek Christopher Winter.

Zlepšení vztahu

Partneři, kteří spolu uléhají do postele nazí, bývají ve vztahu výrazně spokojenější a šťastnější. Podle průzkumu společnosti Cotton USA, kterého se účastnilo tisíc dospělých jedinců, kteří byli buď ve vztahu nebo v manželství. 57% lidí, kteří spí nazí uvedlo, že jsou ve vztahu šťastní, oproti 43 % jedinců spících v pyžamu. Z toho je teda jasné, že kontakt kůže na kůži má pro partnerský vztah obrovský význam.

Redukce stresu a úzkosti

Během tělesného kontaktu se uvolňuje hormon lásky a důvěry neboli oxytocin. Ten má právě významný vliv na redukci hladiny stresu. Díky toho si tak opravdu užijete více hlubokého spánku.

Více sexu

Pokud s partnerem uléháte nazí, tak se zásadně zvyšuje možnost milostných hrátek. To je prostě jasné.

Snížení hmotnosti

Pokud spíte bez oblečení, sníží se vaše tělesná teplota a vy budete mít výrazně hlubší spánek. A čím bude hlubší, o to je větší šance, že se vaše hmotnost sníží. Ještě více k tomu přispějete, pokud v místnosti budete mít nižší teplotu. Tělo tak bude nuceno produkovat více energie, aby se zahřálo.

Mladistvější vzhled

Hluboký spánek přispívá i k vylučování lidského růstového hormonu. Ten je potřeba také v boji proti infekcím, zotavení se ze stresu a udržování mladistvého vzhledu.

Zlepšení sebedůvěry

Pokud budete spát nazí, tak věřte, že se budete po celou noc cítit pohodlněji a budete si budovat důvěru sami v sebe. To nás potom činí šťastnějšími a máme větší šanci uspět i v dalších oblastech života.

Životní styl - další články

Doporučujeme