Hodně štěstí, ale hlavně zdraví. Sfoukávání svíček je ve skutečnosti nechutné, ukazuje studie

4. srpna 2017·Životní styl·Karolína Stránská

svicky, dort, narozeniny

Přežili jste další rok a je na čase sfouknout svíčky. Nechceme být škarohlídové a kazit vám večírek, ale uvedený zvyk, starší než sám čas, je ve skutečnosti pěkně nechutná přehlídka slin a bakterií.

Může totiž navýšit počet bakterií usazených na polevě dortu až o 1400%, jak dokazují vědci z Jižní Karolíny v jejich nejnovějším článku, suše pojmenovaném „Přenos bakterií spojený se sfouknutím svíček na narozeninovém dortu“. Během svého experimentu vyrobili atrapu dortu z polystyrenu, na který umístili vrstvu alobalu a svíčky. Účastníkům pokusu byla nejdříve naservírována pizza, jež měla reprezentovat jídlo, které se obvykle na oslavách objevuje. Jakmile začaly slinné žlázy pracovat, bylo na čase sfouknout svíčky.

Z alobalové vrstvy následně vědci od jedenácti účastníků sesbírali vzorky a umístili je na agarové talíře šetrné k bakteriím. Experiment byl opakovaně proveden třikrát. V průměru se ukázalo, že sfouknutí svíček může až patnáctinásobně zvýšit množství bakterií na dortech a koláčích. Někteří účastníci zvýšili hladiny bakterii o poznání více, což vychází z množství vyprodukovaných slin, které se člověk od člověka liší.

Ač se bakterie nachází, kam jen lidské oko dohlédne a ruka sáhne, pokud vám z fondánu trnou plomby či už zase hubnete do plavek, pro příští oslavu máte teď solidní výmluvu.

Životní styl - další články

Doporučujeme