Houbaři mají v lesích žně. Jak houby skladovat, aby vydržely co nejdéle?

21. září 2017·Životní styl·Redakce

Počasí pro houby začíná být čím dál víc příznivé. Rostou zejména na vlhčích místech. Lidé mohou najít pravé hřiby, kozáky, klouzky a někde už i václavky, na loukách pak žampiony. Podmínky pro růst hub by se díky deštivému počasí mohly dál zlepšovat. Ale co s nimi, až si je přinesete domů? Smaženice, řízky, usušit a dál?

Houby s octem

Jednou z možností, jak očištěné houby zpracovat, je nakládání do octa. Vynikající do octa jsou houby hřibovité. Kromě hřibovitých můžete nakládat ryzce pravé, lišky, mladé klouzky a václavky. Záleží na chuti každého, ale většinou platí, že směsi chutnají lépe.

Nálev připravíte jednoduše. Na 850 ml vody potřebujeme 3 dcl octa, 70 g cukru, 25 g soli, přidáme 2 kuličky jalovce, 15 kuliček hořčičného semínka, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, špetku tymiánu, bobkový list a povaříme. Na dno sklenice nakrájíme cibuli, mrkev a křen. Přidáme povařené houby, zalijeme nálevem a sterilujeme.

Mohou houby do mrazáku?

Houby nikdy nemrazíme syrové. Na dvě až tři minuty vhoďte nakrájené houby do vařící vody, poté sceďte, osušte a zamrazte. Nebo můžeme houby podusit na cibulce a teprve pak zamrazit. V mrazáku skladujte maximálně rok.

Jak sušit, aby neplesnivěly?

Největší práci budeme mít s houbami na sušení. Musíme je dobře očistit, omýt kloboučky, odstranit červivé části a nakrájet na tenké plátky. Výborným pomocníkem nám bude sušička ovoce. Dobře usušené houby skladujeme v temnu v uzavřených neprodyšných nádobách.

Tip na recept: Houbové ragú

Potřebujete:

  • máslo
  • šalotku
  • houby, mohou být i sušené
  • sklenici bílého vína
  • kelímek smetany na vaření
  • sůl, pepř
  • dva žloutky

Celý video návod na chutný recept najdete ZDE.

Životní styl - další články

Doporučujeme