Hypotéka nemusí vysát všechny peníze

18. dubna 2018·Životní styl·Karolína Stránská

Mladá rodina Krejzových z Prahy si plánuje pořídit vlastní bydlení. Polovinu kupní ceny bytu má našetřenou – část peněz dostali od rodiny ke svatbě, další se jim podařilo naspořit a Petr Krejza navíc prodal garáž, kterou měl v Praze. Druhou polovinu ve výši 2 500 000 korun plánují zaplatit hypotečním úvěrem.

Jejich celkový měsíční příjem činí 41 500 korun. Petr Krejza si v zaměstnání vydělá 30 tisíc korun čistého, jeho manželka Ivana je právě na rodičovské dovolené a pobírá rodičovský příspěvek 11 500 korun. Rodina nechce být zadlužená dlouho a chtějí doplatit úvěr co nejdříve doplatit, uvažují proto o 15leté splatnosti.

Najděte si nejvýhodnější hypotéku na trhu ještě dnes. 

“Zadal jsem si vše do online vyhledávače a zjistil, že při sazbě 2,19 % a splatnosti 15ti let vychází měsíční splátka na 16 308 korun, což je vzhledem k příjmu rodiny s dítětem až příliš. Při splatnosti 30 let měsíční splátka vychází na 9 480 korun, to už mi přijde reálnější,“ přemýšlí Petr, kterému online srovnávače našly nejlepší možnost. Uvědomuje si, že za delší hypotéku zaplatí více. „Ale nakonec jsme se s Ivanou rozhodli, že nebudeme řešit nejen nákladovost, ale i bezpečnost úvěru.“

Petr má pravdu, celkové výdaje na bydlení, tedy splátky hypotéky, fond rozvoje oprav a poplatky za energie a ostatní služby měly být vždy do 30 % celkového příjmu domácnosti, jejich splátka by tak neměla být vyšší než 12 450 korun. Pokud by se rodina Krejzových rozhodla pro splatnost na 15 let, tak jen splátka úvěru bude představovat téměř polovinu příjmu domácnosti, a to už se jeví jako relativně rizikový podnik.

Porovnejte si nabídku hypoték a ušetřete.

 

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme