Jak na mastné vlasy? Vyzkoušejte tyhle tipy

13. července 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Mastné kadeře trápí mnohé z nás, a to zejména ty, kteří se narodili s jemnými a rovnými vlasy. Naštěstí existuje řada tipů, jak své utrpění zmírnit a "poločas mastnoty" oddálit.

Méně česání

Obecně platí, že čím více se budete přes den česat, tím více roznesete mastnotu od kořínků do délek vlasů a navíc tím o to více podpoříte tvorbu nového mazu.

Sahání

Stejný efekt mají i doteky. Snažte se vyvarovat pohrávání si s vlasy, probírání pramínků a podobného kontaktu mezi prsty a vlasy. Pokožka na prstech totiž jednak obsahuje vlastní maz, jednak jimi opět roznesete již vytvořený maz na větší plochu. Pozor, totéž se týká i obličeje. Čím více se vlasy ve vámi zvoleném účesu budou dotýkat pokožky obličeje, tím mastnější budou.

Kondicionér jen na konce

Pokud používáte kondicionér, může být tento produkt součástí vašeho problému. Vlasy jsou s další vrstvou totiž těžší, takže jsou splihlejší a přicházejí více do kontaktu s mazem na pokožce. Místo toho si kondicionér aplikujte pouze na druhou půlku vlasů u konečků.

Produkty

Vyvarujte se produktů, které inzerují, že se po nich vaše lokny budou lesknout. Často totiž obsahují oleje a lesk navíc přirozeně mastnějším vlasům dodá ještě umaštěnější vzhled.

Suchý šampon

Jak už napovídá jeho název, suchý šampon dokáže nahradit jedno umytí. Je vhodný na používání během dne a bez problému se vám vejde do tašky nebo do kabelky. V drogerii najdete řadu druhů v ceně již od 30 korun.

Úplně stejně se dá použít také dětský pudr. Stačí si ho vysypat trochu na ruce, aplikovat na kořínky a rozetřít, případně vlasy oprášit ručníkem. Pokud máte tmavé vlasy a bílé stopy jsou na vašich vlasech příliš vidět, smíchejte šampon nebo pudr s kakaem nebo bronzerem na tváře.

Méně mytí

Je to sice paradox, ale méně mytí vám paradoxně zaručí méně mastné vlasy. Čím častěji je totiž myjeme a vysušujeme pokožku hlavy, tím mocněji s námi naše tělo bojuje a o to usilovněji vyrábí nový maz. Když o něco prodloužíte intervaly mezi jednotlivým umytím, z dlouhodobého hlediska na tom bude vaše kštice lépe. Jak začít? Pomoci vám s tím může třeba právě suchý šampon.

Žehlení

Pokud patříte mezi fanoušky žehlení vlasů, tohle vás zřejmě nepotěší. Je to však naprosto pochopitelné. Pokud si budete vlasy žehlit, budou ve větším kontaktu s vaší pokožkou hlavy i obličeje. A na té vzniká maz, který se potom snadno přesune do vaší kštice.

Lidé s vlnitými vlasy mají od přírody lehkou výhodu. Vlnité vlasy se totiž méně dotýkají sebe navzájem i pokožky a maz se proto přenáší mnohem hůř.

Strava

Ač se to nezdá, dobrým tipem je podívat se i na životní styl. Nikoho jistě nepřekvapí, že některé potraviny zkrátka zdravé pokožce a vlasům příliš nesvědčí a některé je úplně ubíjejí. Vyvarujte se hlavně tučných a smažených jídel, přidat můžete naopak selen či zinek.

Životní styl - další články

Doporučujeme