Jak poznat, že někdo lže? Experti popsali klíčové signály

25. června 2021·Životní styl·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

I když většina lidí lhaní odsuzuje, velká část z nás se ho aspoň někdy sama dopouští. Jak ale poznat, že nám někdo lže právě teď? Podle expertů existuje celá řada vodítek, které vám mohou napovědět. 

Asi málokdo vám řekne, že mu nevadí, když mu lidé lžou. Většina z nás se proti lhaní ostře ohrazuje, čas od času se ho ale dopouštíme skoro všichni. V anketě časopisu Reader’s Digest z roku 2004 alespoň občasné lhaní přiznalo 96 % respondentů. Většinu lží má ale na svědomí úzká skupina náruživých lhářů.

Ať už dobře míněné zaobalení skutečnosti, nebo závažná lež s potenciálem něčemu uškodit, jsou zkrátka nepravdivé informace v lidské komunikaci velmi časté. Navzdory tomu jsme ale obecně překvapivě špatní v jejich odhalování. Podle studie z roku 2019 publikované v odborném časopise Frontiers in Psychiatry rozpoznali lidé při testech v laboratoři lež pouze v 54 procentech případů. Když uvážíme, že 50% šanci skýtá čistá náhoda, nejsou výsledky nijak impozantní.

Jak poznat lež?

Pokud chcete zvýšit své šance na odhalení nepravd a mystifikací, existuje několik signálů, které vám mohou pomoci. Výzkumníci z Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA) analyzovali 60 vědeckých studií o různých formách podvodů, aby pomohli složkám vymáhání práva zefektivnit jejich práci. Výsledky analýzy byly publikovány v časopise American Journal of Forensic Psychiatry. A jaké varovné signály se jim podařilo identifikovat?

  • Vágní informace, málo detailů
  • Opakování otázky před odpovědí
  • Používání větných fragmentů, neúplných vět
  • Neschopnost poskytnout určité detaily, když je příběh zpochybněn
  • Projevy nervozity, hraní si s vlasy, prsty, tisknutí rtů k sobě apod.

Experti ovšem varují, že soustředit se čistě jen na řeč těla se nevyplácí. Například tikání očima ze strany na stranu může být vnímáno jako vyhýbavé, ve skutečnosti ale značí jen to, že mluvící přemýšlí a snaží se pátrat ve své dlouhodobé paměti. Lidé jsou zkrátka složité bytosti a žádný fyziologický ani jiný projev není neprůstřelně spjat s šířením nepravdy.

Klíčové signály

Daleko větší význam než tělesné projevy mají signály spojené se samotným způsobem komunikace. Sem patří například:

  • Úmyslné vynechávání důležitých detailů, vágní vyprávění
  • Nejistota v mluvě
  • Netečnost, absence projevů emocí, znuděný postoj
  • Přílišné přemýšlení nad tím, co člověk říká

Pokud máte pocit, že jste někoho přistihli při lži a rádi byste ho konfrontovali, existuje jednoduchý test, který vám v tom může pomoci. Požádejte svůj protějšek, aby svou historku zopakovat obráceně – aby začal na konci a postupně se vrátil k událostem na začátku. Vyprávět příběh od konce je totiž mnohem náročnější a lháři se pak častěji přestanou kontrolovat.

Životní styl - další články

Doporučujeme