Jak vyčistit připálenou žehličku? Levné a rychlé TIPY

5. října 2017·Životní styl·Redakce

shutterstock

Stalo se to už nejedné hospodyňce, připálená žehlička ale není tak velký malér, jak by se mohlo na první pohled znát. Nabízíme levné a rychlé tipy, které okamžitě zaberou. Tyto pomocníky máme doma všichni, tak směle do toho.

V drogeriích sice dnes už najdeme speciální čistící prostředky na nepříjemné připáleniny, pomoct si ale můžeme levněji a rychleji i doma. Zubní pastu, ocet nebo sůl máme vždy na dosah. Jak je použít?

Pasta nejen na zuby

Zubní pasta je texturou jemná a přitom velmi účinná. Nepoškrábe žehlící plochu a rozpustí “napálenou” tkaninu. Na kousek bavlněného hadříku naneste trochu pasty a pokud je připálenina čerstvá, tak se během chvíle rozpustí.

Ocet nejen do láku

Ve spojení s octem ideálně funguje bavlněná plena. Postup čištění je jednoduchý: žehličku nechte ohřát, plenu namočte do octa a vyždímejte. Hadřík pak v místě, kde je ocet, vyžehlete, jako kdyby to bylo zmačkané prádlo. Tímto pohybem a třením se plocha vyčistí.

Sůl nad zlato

Pokud nezabere ani ocet, ani pasta, přijde na řadu sůl. Jako poslední možnost ji uvádíme proto, protože u ní hrozí poškrábání plochy žehličky. Na hadr nebo noviny nasypte nejlépe jemně mletou sůl a rozehřátou žehličkou o ní lehce otírejte. Je to postup o něco náročnější, ale opravdu funguje, když vše ostatní selže, zvlášť u dlouhodobých spálenin.

TIP: Pozor na vodní kámen, který se vyskytuje na okraji napařovacích otvorů. Mohli byste si způsobit těžko odstranitelné fleky na prádle, které zrovna budete žehlit. Jednou za čas nechte žehličku rozpálit a poté prolijte studenou vodou tzv. odpařovací komůrky, které už většina moderních přístrojů obsahuje. Do starších typů se používala pouze voda destilovaná, s vodním kamenem tedy málokdy hospodyňky v souvislosti se žehlením zápasily.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme