Je čas na sběr bezových květů! Zázraku na sklerózu, játra i kašel! 3 RECEPTY

3. června 2017·Životní styl·Redakce

Květ černého bezu je močopudný a člověk se po něm více potí. Nálev z květů se používá při nachlazení, při horečnatých onemocněních dýchacích cest, k tišení křečí v břiše a při nadýmání. Bezu si vážili už ve starověkém Římě. Působí totiž antiskleroticky, regeneruje jaterní buňky a preventivně působí proti rakovinovému bujení.

Lidové moudro praví: „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.“  Bezový čaj lze použít horký na pocení při nachlazení i studený na kloktání při zánětu v krku a hrtanu.

Bezový sirup proti kašli

Asi 40 ks velkých květů černého bezu operte ve studené vodě. Pak je ponořte do dvou litrů převařené a následně vychladlé vody. Přidejte na plátky na krájený citrón – nejlépe v bio kvalitě. Směs přikryjte a nechte 24 hodin louhovat v chladu. Pak nálev zceďte do velkého hrnce přes plátýnko. Přidejte 1,8 kg cukru a  vymačkanou šťávu z asi 5 citronů a 2 celé lžíce kyseliny citronové. Obsah zahřejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Sirup pak zceďte do sklenic.

Bezinková limonáda

Na limonádu budete potřebovat 35 bezinkových květů, 7 litrů vody, 1 kilogram cukru a kyselinu citrónovou. Květy namočte do vody na 24 hodin. Pak směs přecedíte, dáte do ní cukr a kyselinu citronovou.

Med z květů černého bezu

Jeden citrón oloupete a nakrájíte na plátky. Natrháte 25 květů, operete a ostříháte z nich velké stonky. Květy s citrónem povaříte 20 minut v litru vody. Směs pak necháte vyluhovat 24 hodin. Druhý den ji přecedíte přes plátno. Do vzniklé šťávy přidáte cukr a vaříte ji tak dlouho, dokud se nezačne táhnout. Horký med přelijete do sklenic.

Životní styl - další články

Doporučujeme