Jiří Zlý: Řidiči musí i v zimě počítat s cyklisty. Ti by měli mít odrazky a další reflexní prvky

9. února 2023·Životní styl·Barbora Turková·Romana Navarová

Jiří Zlý. (Foto: Frekvence 1)

Leden nás překvapil nezvykle teplým počasím, to ale neznamená, že by řidiči neměli zapomínat na to, že na silnicích může hrozit ledovka. Na to upozorňuje i šéf dopravní policie, který byl hostem Press klubu u Romany Navarové. Na co dále si ještě dát pozor?

Máme za sebou první měsíc roku 2023. „Co se týče celkového počtu dopravních nehod, tak tam jsme zaznamenali celoroční pokles mezi letošním a loňským lednem zhruba o 900 méně. Bohužel po oficiálním uzavření statistik máme za leden na českých silnicích usmrceno 38 osob, což v porovnání s minulými ledny nejhorší výsledek za posledních deset let. Leden se vyznačoval atypickými povětrnostními podmínkami, polovina měsíce byla abnormálně teplá. Řidiči si ale neuvědomovali, že je stále zima a na silnicích hrozí ledovka. Všechny ty tragické nehody mají společný jmenovatel; nevěnování se řízení a nepřizpůsobení se podmínkám,” shrnuje Zlý lednovou statistiku.mn

Nezvykle teplé počasí venku vylákalo ven také spoustu cyklistů. „I přesto že je zima, tak si řidiči musí zvyknout na přítomnost cyklistů na silnicích. Rozumím lidem, kteří chtějí jezdit na kole, a o to obezřetnější by řidiči měli být. Je doba snížené viditelnosti a i cyklisté by si měli dávat větší pozor. Bohužel i oni se stávají účastníky či obětmi dopravních nehod.” Policie kromě represivní činnosti vykonává i preventivní. „Upozorňujeme nejzranitelnější účastníky silničního provozu, aby byli lépe vidět. Nehledě na to, že cyklista za snížené viditelnosti musí být vybaven světly, odrazkami atd. Samozřejmě doporučujeme, aby měli i další reflexní doplňky. Předmětem diskuzí je i novela, která by zvyšovala viditelnost cyklistů a chodců,” říká ředitel dopravní policie.

Na pneumatikách nelze šetřit

Počasí se teď ale razantně mění a Českou republiku opět sužují mrazy a sníh. „Sníh napadl skoro všude a je potřeba to vnímat.Je důležitá správná údržba silnic. Nelze říci, zda je teď v horských oblastech více nehod, navíc do toho začínají turnusy jarních prázdnin, takže kumulace lidí je vyšší. Lze tedy spíše předpokládat kolony a ucpaná parkoviště, než více dopravních nehod,” upozorňuje Zlý.

Nejčastějším prohřeškem je absence zimních pneumatik nebo sjetí zimních či letních pneumatik. „Je třeba si uvědomit, že na pneumatikách nelze šetřit. Řidiči za špatné pneumatiky hrozí pokuta, ale máme tři druhy závad. Lehké, vážné a nebezpečné. Pakliže je nebezpečná, tak řidiči je zakázána další jízda a ve správním řízení mu hrozí pokuta a zakázání činnosti. Pokud je to vážná závada, tak mu hrozí pokuta a může mu omezit platnost technické prohlídky až na 30 dnů,” varuje šéf dopravní policie.

Životní styl - další články

Doporučujeme