Letní dětské tábory. Co byste měli vědět, než svým dětem zamáváte u autobusu?

12. června 2017·Životní styl·Redakce

Letní prázdniny se blíží a vaše děti se chystají na tábor? Než jim zamáváte u autobusu, měli byste znát odpovědi na několik otázek.

Kam přesně jedou?

Znát přesnou adresu je pochopitelně základ. Ale co víte o místě, kde bude vaše dítko několik dnů nebo dokonce týdnů přespávat? Je bezpečné? Je místo pro tábory vůbec vhodné? Nebojte se ptát vedoucích nebo si místo vygooglete. Jestli to nemáte daleko a máte opravdu strach, zajeďte se do tábořiště podívat, ale to už není zrovna obvyklé.

Co se bude na táboře dít?

Drtivá většina táborů je nějak tématicky zaměřená. Tábory jsou vodácké, historické, počítačové, taneční a tak dále. Určitě není na škodu se o téma zajímat, probírat ho s dítětem, jestli ho bude vůbec bavit, jestli má k němu předpoklady (těžko budete neplavce posílat na vodácký tábor) a zjistit, co konkrétně budou děti na táboře dělat, jaký bude jejich denní režim. Odpovědi najdete opět u vedoucích.

Kdo se o děti bude starat?

Táboroví vedoucí, praktikanti, zdravotník, zásobování, vaření, o chod tábora se stará řada lidí. Zajímejte se o to, kdo vám bude hlídat děti. Kdo bude mít na starost jejich bezpečnost, stravování a zdraví. Mají tito lidé pro svoji funkci profesní předpoklady? Ptejte se, dotazy jsou na místě.

Co dítěti zabalit?

Co je na tábor potřeba, se může lišit jednak tématickým zaměřením – na vodácký tábor čím méně věcí dítě poveze, tím lépe, ale i délkou trvání.

Základní seznam věcí na dvoutýdenní tábor ale může vypadat například takto:

12x trenky nebo kalhotky

5x tričko s krátkým rukávem

2x tričko s dlouhým rukávem

2x teplé ponožky

12x tenké ponožky

1x plavky

3x krátké kalhoty

2x dlouhé kalhoty

1x tepláková souprava

2x svetr, mikina

1x šusťáková bunda-větrovka

1x pláštěnka

1x pyžamo

1x pevnou turistickou obuv

1x sportovní obuv

1x sandály

1x holinky (!!! Na ty se často zapomíná)

1x ručník

1x osuška

1x žínka

1x mýdlo

1x kartáček na zuby, pasta, kelímek

1x šampon

1x zrcátko, hřeben, nůžky na nehty, šitíčko

1x krém na opalování

1x sáček na špinavé prádlo

Co vše zahrnuje cena tábora?

Tahle otázka je důležitá, neboť se od ní pak odvíjí, kolik dát dítěti s sebou finančních prostředků na výlety, vstupy nebo případně jízdenky či další útratu. Obvykle pořadatelé cenu tábora uvádějí konečnou se všemi dalšími zmíněnými poplatky, ale není to pravidlem. Informujete se předem, aby pak dítě na táboře nestrádalo.

Životní styl - další články

Doporučujeme