Vaše písmo o vás řekne hodně. Prozradí vaši povahu, schopnosti i vlastnosti

6. června 2022·Životní styl·Redakce

Ilusrační foto (Shutterstock)

Když se seznámíte s nějaký člověkem, zanechá ve vás nějaký dojem. Vnímáte jeho oblečení, jeho vystupování, jeho hlas i gestikulaci. Podobně působí i písmo, které je jedním z projevů člověka. Je jeho obrazem a jsou v něm tedy obsaženy všechny jeho vlastnosti. Pojďme se kouknout s Dámou.cz, jaký typ písma je tan váš.

Písmový obraz

Podle prvního dojmu, který na vás rukopis udělá, lze písmo zařadit do několika kategorií. Ty odhalí první aspekty osobnosti pisatele. Jak říká Zuzana Dobiášová, autorka knihy o grafologii, grafologie se dá skvěle využít místo klasické psychologie, protože není nutná přítomnost zkoumaného člověka. Grafický projev je bohužel nekompromisní. I kdybyste se stokrát snažili změnit písmo, nepodaří se vám podle Zuzany Dobiášové změnit víc jak dva písemné znaky.

Uspořádané písmo

Jde o písmo, které obsahuje vyvážené písmové prvky, které jsou ve vzájemném souladu. Písmo je pružné a elastické, graficky dobře vypracované a vykazuje i dostatek formy. Je dobře čitelné a na pohled působí příjemně. Budí dojem celkové uspořádanosti, nejsou v něm nepravidelnosti, každý znak, tah i slovo do sebe organicky zapadají. Podobné vlastnosti lze přiřadit i pisateli. Člověk s tímto typem písma bývá celkově vyrovnaný, má uspořádané vztahy k druhým. Bohužel se tento typ písma v praxi téměř nevyskytuje.

Uspořádané písmo s nepravidelnostmi

Jde o druh uspořádaného rukopisu, ovšem s nepravidelnostmi. Je vyvážený, má formu, je harmonický, nicméně se v něm vyskytuje nějaký příznak, který vyváženost mírně narušuje. Může to být třeba specifický tah, svérázné psaní konkrétního písmene nebo psaní horní či dolní smyčky. Pisatel je v podstatě vyvážená osobnost a drobné nepravidelnosti svědčí o vnitřní citlivosti nebo snaze ovládnout nějakou konkrétní vlastnost, například mírné výpadky v sebeovládání.

Živé, rytmické písmo

Jde o tvarově vynalézavý a originální písmový obraz a na rozdíl od uspořádaného písma je v něm více dynamiky a energie. Rukopis by neměl působit negativně, pořád by v něm měla být harmonie, ale taky individualita. Tohle písmo používají pisatelé s větším napětím. Každopádně jsou to lidé, kteří v sobě mají hodně tvořivé energie, jsou vysoce produktivní a dynamičtí.

Neuspořádané písmo

Jde o opak uspořádaného písma, v němž je hodně nepravidelností – a to jak ve formě, tak v pohybu. Písmo není harmonické a má různé individuální rysy. Nepravidelnost lze vidět ve sklonu, mezerách mezi písmeny i slovy, velikosti střední písmové zóny. Charakteristickým znakem bývají řádkové průplety – dolní smyčky písmen, jako jsou y, j, g, jsou protažené do následujících řádků, čímž se tvoří průplety mezi řádky.

Písmo působí disharmonicky a takový je i pisatel. Nevyrovnaný, náladový, s problematickými vztahy. Může se u něj projevovat sobectví, labilita, hysterie, choleričnost a podobné další vlastnosti. Tohle písmo je typické pro impulzivní a cholerické osoby, které neumí pracovat se svým temperamentem.

Těsné písmo

Jde o písmo, jehož charakteristickým znakem je malá vzdálenost jednotlivých slov mezi sebou. V extrémním případě se nedají ani rozeznat předěly slov. Mnohdy je těžké pochopit obsah textu. Rukopis působí nepřehledně a nečitelně.

K základním vlastnostem pisatele patří nedostatečný odstup od druhých, ale i od sebe sama. Jen málokdy bude tento člověk objektivní a soudný. Může být také uzavřený až úzkostlivý, malé písmo značí šetrnost. Velké zase vypočítavost a spořivost. Pokud jde o vztahy, pisatelům tohoto typu písma to v nich moc nejde a chovají se nepřirozeně.

Široké písmo

Je opakem těsného, hlavním příznakem je jeho šíře. Mezislovní mezery jsou velké a široké, někdy můžou být mezery nadměrné. Písmo je velké a roztahané. Psací plocha je ale zaplněná relativně. Podobné vlastnosti má i pisatel, který je obvykle plochý a bez hloubky. Málokdy se pokusí jít až ke kořenům problému, nebývá ani citově stálý. Je povrchní a jeho myšlení a jednání jsou zaměřené především na základní životní potřeby. Jde o osoby, které jen stěží ocení život se svými barvami.

Strnulé písmo

Když v rukopise dominuje forma nad pohybovou stránkou, jde o strnulé písmo. Pisatel se jakoby snaží za každou cenu udržet pravidelnost při psaní. Někdy je písmo těsné s ostrými a tvrdými tahy. Rukopisu chybí elasticita, tahy nejsou pružné, písmo je nepřirozeně pravidelné. Pisatel je obvykle citově chladný, často podléhající mechanicky nějakému vzorci. Tito lidé nejsou moc schopní individuálního přístupu k životu.

Labilní písmo

Vypadá jako neuspořádaný typ písma, v němž kolísají sklon (bývá silně doprava nebo nepravidelný), forma, velikost písmen i řádkování. Rozdíl je v tom, že labilní písmo není většinou tlakové a bývá spojené s nitkovým vázáním písmen. Písmo svědčí o labilitě osoby pisatele, nedostatečně pevné a snadno ovlivnitelné. Tito lidé bývají velmi citliví, jemní a hodně vnímaví. Mají hodně intuice, ovšem může jim chybět smysl pro realitu.

Neživotné písmo

Je to písmo bez energie, s neostrými spoji, psané středním nebo slabším tlakem. Tempo psaní je pomalé a tahy jsou rozplizlé. Co vypovídá o pisateli? Jde o unaveného člověka, kterého jen velmi málo věcí dokáže vyprovokovat, spíše je líný než aktivní. Vnitřní vitalita není na vysoké úrovni, lidé s tímto písmem jsou spíše pohodlní a nechtějí si komplikovat život.

Infantilní písmo

Už název napovídá, o jaký rukopis jde. Jde o neobratné písmo, které vypadá, jako by ho psalo nějaké dítě. Působí nevyzrále a nemotorně, tahy jsou roztřesené. Základní tahy jsou zkroucené a špatně zkoordinované. Písmo též postrádá dynamiku.

Duševní úroveň pisatele samozřejmě nemusí odpovídat fyzickému tělu a infantilní rukopis je toho důkazem. Může jít o člověka, který je sice v produktivním dospělém věku, ale jeho duševní aktivita je na nízkém stupni. Může jít též o člověka s poruchou inteligence nebo fyziologickou poruchou.

Životní styl - další články

Doporučujeme