Čím více času trávíte na Facebooku, tím méně jste šťastní, ukázala studie

30. října 2017·Životní styl·Redakce

V dnešní době není snad nikdo, kdo by neměl účet na nějaké sociální síti. Nejznámější a nejrozšířenější je rozhodně Facebook. Podle různých studií, ale trávení času na Facebooku ovlivňuje naše štěstí.

Holly B. Shakya (University of California) a Nicholas A. Christakis (Yale University) se věnovali výzkumu, během kterého zjistili, že čím více času trávíme na sociálních sítích, tím obtížnější pro nás je být šťastní. Studie byla provedena v roce 2016 a zaměřuje se především na Facebook, na rozdíl od studií předešlých, které zkoumaly sociální sítě obecně.

Ve studii figurovalo 5 208 uživatelů, kteří byly sledováni v průběhu dvou let. Bylo potvrzeno, že z čím nižší sociální vrstvy člověk pochází, tím více času na Facebooku tráví.

Studie pracovala s daty jako je kliknutí na odkaz, čas trávený on-line, počet přátel a četnost reakcí na příspěvky. Shakya a Christakis zjistili, že zájem o příspěvky ostatních i rozklikávání odkazů souvisí s následným snížením fyzického i duševního zdraví a spokojeností ze života.

Ukázalo se, že největší nebezpečí nastalo, když uživatelé věřili, že se účastní lidské interakce, ale ve skutečnosti se necítili uspokojení jako po setkání tváří v tvář. Uživatelé si na facebookovém profilu hlídají, jak působí a vypadají. Představují světu jen dokonalé a vyumělkované já. Což si mnoho uživatelů neuvědomuje a následně díky tomu může upadnout až do depresí.

Dřívější studie prokázaly, že deprese může být zmírněna pravidelným stýkáním se s lidmi v realném světě, nejen on-line. Největší účinky má lidský dotek. Efekt byl přítomen i během telefonických hovorů, ale komunikace pouze přes zprávy nestačí.

Z toho všeho plyne, že z několika liků u nové profilové fotky sice chvíli mít radost budete, ale čas, který strávíte jejími úpravami, můžete strávit s reálnými přáteli a udělat tak něco pro své zdraví.

Autor: Sára Indráková

Životní styl - další články

Doporučujeme