Módu a luxus teď nikdo neřeší. Akcie luxusního zboží padají dolů, co bude dál?

2. března 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Válka na Ukrajině se dotýká všech. Nejen lidí a zvířat, ale také věcí. Ač se to zdá být nesmyslné, trpí i módní průmysl. Pro něj přichází po pandemii další rána v podobě války na Ukrajině. Informaci uvedl Forbes.

Čistý bílý čtverec a holubice míru v popisku. Takový je poslední příspěvek na sociálních sítích  nadnárodní korporace Kering, kteří se specializují na luxusní zboží. Jeho akcie mezitím spadly o pět procent, stejně jako LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton). Nejluxusnější dům Hermés se propadl o tři procent.

Působit draze a šik v dnešním kontextu války asi nikdo neřeší. Možná tak Ramzan Kadyrov, což je Putinův spojenec, který měl dávat rozkazy svým bojovníkům v obuvi od italského renomovaného módního domu v hodnotě 33 tisíc korun. Módní domy zažívají po pandemii další krizi, respektive zažívat budou.

View this post on Instagram

A post shared by KERING (@kering_official)

Zatím není tak významná, protože podle analytiků společnosti Bernstein tvoří ruská klientela asi jen pět procent z celkového trhu. Celková situaci ale samozřejmě není nejlepší. Na konci minulého týdne se ale propadly akcie Compagnie Financière Richemont, což je mateřská společnost klenotnických gigantů Cartier a Van Cleef & Arpels. Podle analytiků z Bernstein je to proto, že zatímco LVMH a Kering nabízejí aspirační zboží pro střední třídu, Compagnie Financière Richemont cílí na tu nejbohatší.

Navíc zde velmi funguje i psychologický fakt. Je jasné, že to poslední na, co lidé mají náladu, je řešit, jak drahou kabelku si koupí. Movitá klientela chápe, že promenádovat se ve válečných časech v luxusním oblečením je teď prostě nevhodné. Francouzský podnikatel Bernard Arnault z LVMH si nebezpečí Putinova tažení pro svůj byznys uvědomoval už na začátku minulého týdne.

Jsme nad na konci ekonomické krize. Doufejme, že teď nás nečeká ta geopolitická,” řekl během otevření dvou nových značek Lous Vuitton v Paříži. Během následujících několika týdnů se měl konat Mercedes-Benz Fashion Week Russia. Web i sociální sítě zatím neinformují o změně času nebo místě, ale zahraniční hosté, kteří na akci měli dorazit, zřejmě nepřijedou.

Životní styl - další články

Doporučujeme