Může vám zachránit život. Jak kočka pomůže k tomu, abyste se cítili lépe?

28. února 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Přemýšlíte, že si pořídíte nějaké zvířátko a nevíte jaké? Co třeba kočka? Jaké mají tyto čtyřnohé krásky výhody a proč se vám jejím pořízením změní život? Odpověď na tyto otázky přináší web Můj chlupáč.cz

Prospívají srdci

Kočky má dobrý vliv na zdraví vašeho srdečního svalu a její vrnění, ale i samotná přítomnost snižuje stres a pomáhá proti úzkostným stavům. Majitelé koček podle jednoho výzkumu mají o 30% nižší riziko, že zemřou na srdečním infarkt, než lidé bez kočky.

Pomohou kvalitnímu spánku

Alespoň to vyplynulo z krátkého výzkumu, podle kterého zhruba 41% oslovených uvedlo, že jim kočka pomáhá usnout a díky její přítomnosti spí lépe. Jen 20% dotázaných uvedlo, že je kočka ve spánku ruší. Pozitivní vliv micek na spánek také souvisí s faktem, že dovedou člověk uklidnit a tím ho ukolébají ke spánku.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Pomohou při rozchodech i ztrátě blízkého

Rozchod, ztráta blízkého člověk, vyhazov z práce. Kočky jsou sice “jen” zvířata, ale i ony cítí, když se lidem děje něco špatného. Kočky dovedou velmi dobře vnímat smutek svého majitele a být mu oporou. Podle jedné studie vykazovali lidé, co doma mají mňoukající stvoření, mnohem méně symptomů smutku a deprese po tragické události, než ti, kteří doma kočku neměli.

Skvělí společníci

Kočky mají trochu neprávem pověst nespolečenských zvířat, ale tak to vůbec není. Opak je totiž pravdou. Kočky sice nepotřebují tolik pozornosti jako psi, ale dovedou k lidem přilnout stejně dobře jako právě psi. Rakouská studie dokonce zjistila, že pro spoustu žen je vztah s kočkou důležitější, než vztah s partnerem.

Odhalí, jací opravdu jste

Majitelé psů jsou většinou extroverti, kteří nezkazí žádnou zábavu. Majitelé koček jsou spíše introverti, kteří jsou raději doma se svým miláčkem. Navíc jsou prý takoví lidé podle britské studie inteligentnější, skromnější a důvěryhodnější.

Pomohou najít partnera

Jistá britská studie mužům radí, že pokud nechtějí být single, mají si pořídit kočku. Podle jejích autorů totiž ženy reagují na muže lépe, pokud mají doma mňoukající krásku. Ženy totiž prý instinktivně věří, že jsou majitelé koček slušnější a hodnější, než lidé, kteří toto zvířátko doma nemají.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Klidně vám zachrání život

Historek o tom, jak kočky dovedly svým majitelům zachránit život třeba tím, že předpověděli vzácné onemocnění, je celá řada. Tuto kočičí vlastnost ovšem potvrzují i vědci. Opět o důvod víc, dát kočkám šanci.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme