Na tohle pozor! Jaké jsou nejrozšířenější mýty o rakovině?

4. prosince 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Statistika hovoří neúprosně. Každý třetí obyvatel naší republiky během svého života onemocní rakovinou a každý čtvrtý Čech na ni zemře. Existuje řada doporučení, jak riziko propuknutí této nemoci snížit, ale skutečně vyhráno nemá nikdo z nás. Stále přitom věříme mnoha mýtům, které se o této nemoci tradují. Jak je to s ní doopravdy?

Rakovina děložního čípku

Mnoho lidí věří, že je tento druh rakoviny dědičný. Ve skutečnosti však rodinná anamnéza zase tak důležitá není. Riziko je podle odborníků u všech žen zhruba stejné. Spolehlivá ochrana před nákazou papilomavirem přitom není ani kondom, jelikož se můžete nakazit například i při orálním sexu. Dobrá zpráva naopak je, že díky moderním chemoterapiím lze vyléčit i nádor, který nelze vyoperovat.

Rakovina plic

Mnozí kuřáci si myslí, že riziko onemocnění sníží, když omezí svou spotřebu cigaret. Bohužel, není tomu tak. A nepomohou vám ani takzvaně lehčí cigarety. Podle nedávné studie vědců ze Severozápadní univerzity v Illinois mají dokonce dlouhodobí občasní kuřáci horší vyhlídky, než někdejší silní kuřáci, kteří zcela přestali. Již po roce bez  kouření se plíce regenerují.

Rakovina tlustého střeva

Myslíte si, že byste na sobě nemoc poznali? Omyl. Tento druh je obzvlášť záludný, protože ho často nedoprovází žádné bolesti, dokud není v pokročilém stádiu. Velmi důležité je proto preventivní vyšetření. A nebojte se, nejedná se pouze o kolonoskopii. K té se obvykle přistupuje, až když vznikne reálné podezření na nemoc. Začíná se většinou u zcela nebolestivého screeningového vyšetření na přítomnost krve ve stolici.

Rakovina kůže

Že snědší lidé nemohou onemocnět rakovinou kůže? Bohužel, žádný typ pokožky toto riziko zcela neeliminuje. Pravdou ovšem zůstává, že čím světlejší pokožka, tím je riziko větší.

Mezi lidmi koluje také mýtus, že pokud se před dovolenou u moře trochu opálí, riziko onemocnění tím sníží. Takhle to bohužel nefunguje. Opálená pokožka je ve skutečnosti trochu poškozená, takže je citlivější a riziko tím ještě stoupá.

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme