Nadace Život umělce: Staráme se o to, aby společnost nezapomněla na velké jména. Pomůžeme jim, když jsou v nouzi

29. listopadu 2023·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Depositphotos)

30 let podporuje Nadace Život umělce mladé umělce i seniory na konci tvůrčích sil. Podporuje je v tíživé situaci a pomáhá jim při realizaci uměleckých projektů. Jak se žije umělkyním a umělcům v současném Česku a co umění potřebuje? O tom si Petra Květová Pšeničná povídala s ředitelkou Nadace život umělce Svatavou Barančicovou, ředitelem ochranné organizace Intergram Ludvíkem Bohmanem a sólistou Opery Národního divadla Lubomírem Havlákem. 

Hlavním posláním nadace Život umělce je poskytovat umělcům a umělkyním prostředky, vzdělání a podporu, které potřebují k tomu, aby mohli rozvíjet své umělecké dovednosti. Nadace se snaží, aby se umělci mohli soustředit na svojí práci a nemuseli se starat o peníze. „Pomáháme jim, když dělají něco navíc. Naší nejviditelnější činností jsou nejrůznější přehlídky, festivaly, soutěže, kde se často umělci a organizátoři zapojují navíc, nad rámec svého zaměstnání. Ročně udělíme 200 až 400 grantů, pomáháme i mladým umělcům,” vysvětluje Svatava Barančicová s tím, že mnoho umělců má často dvě práce a mají naštěstí dvě práce.

V době covidu se Život umělce staral o to, aby nezůstali bez práce. Kromě udílení grantů je i sociální program. „Tam je program pro seniory a je až s podivem, kolik z nich dožívá v osamění a ve velmi skromných podmínkách. Byla to velká jména, ale společnost na ně zapomněla.Staráme se tam o to, když se ocitnou v nouzi, tak pomůžeme. Napíše žádost buď on nebo jeho profesní organizace a my pošleme peníze, když je to zváženo správní radou. Jsou to těžké nemoci, ale staráme se o to, aby nebyli osamoceni a necítili izolovanost.

Z veřejného rozpočtu nebereme žádné peníze

Lubomír Havlák se jako senior právě s hvězdami v důchodu setkáváme a sám přiznává, že pro mnoho lidí je velmi náročné, že se své práce nedovedou zřeknout. „Stalo se mi, že jedna umělkyně i v 90 letech říkala, že musí být neustále připravená, aby zítra mohla vystoupit. Někteří se věnují koníčkům, někteří učí. Pomoc nemocným je velice cenná a klíčová, to je velmi důležitá, člověk si to uvědomí, až když je u toho.” Nadace vypomáhá i umělcům v produktivním věku, pokud přijde nějaký úraz a rodina není schopná pomoci.

Intergram je hlavní partnerem projektu Život umělce. „Od počátku, kdy Integram vznikl, tam byla myšlenka, že se Inetgram založí, aby pečoval o práva výkonných umělců a výrobců, inkasoval peníze za používání jejich uměleckých snímků. Výběr peněz neměl sloužit těm, co jsou na vrcholu, ale pamatovat i na ty, jejíchž kariéra je za vrcholem. Proto byly vytvořeny dvě entyty – Inegram, jako ta mašina na inkaso a obstarávání peněz a Nadace Život umělce, která je nezávislá na Integramu, ale od začátku je mezi námi silné pouto,” říká ředitel Integramu a doplňuje, že Nadaci podporují každý rok.

Sama ředitelka tak přiznává, že bez pravidelných peněz se jim může volně dýchat. „Spolupráce je vzorná a dlouholetá. Dostáváme i dotazy na sociálních sítích, co jsme zase za neziskovku, která vysává veřejný rozpočet. Trpělivě vysvětluji, že to z čeho žijeme jsou peníze umělců, kteří se jich dobrovolně vzdali ve prospěch Nadace a že z veřejných rozpočtů nemáme nic. Jsou i další dárci, kteří se připojí dobrovolně a pomáhají.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme