Nalaďte se na svátky a udělejte si výlet. 6 tipů na vánoční trhy mimo Česko

7. prosince 2017·Životní styl·Redakce

Advent je v plném proudu, Vánoce se nezadržitelně blíží a když zrovna neuklízíte byt nebo nepečete cukroví, zkuste si odpočinout a užít si vánoční atmosféru. Na to jsou ideální vánoční trhy, ale pokud už ty tuzemské znáte nazpaměť, zkuste vyrazit někam jinam. Vybrali jsme pět vánočních trhů, které vás určitě nadchnou a přitom jsou relativně blízko.

Norimberk (Německo)

Vánoční trhy v Norimberku patří mezi ty nejoblíbenější v Evropě, což dokládá i návštěvnost – za těch pár týdnů tam projde více než dva miliony lidí. Kromě klasických trhů město pořádá i jeden pro děti, a to na náměstí Hans Sachs Platz, kde najdete dvoupatrový historický kolotoč.

Pokud do Norimberku vyrazíte na vlastní pěst, vytipujte si parkoviště předem a dorazte brzy ráno. Bude tu méně lidí a navíc trhy zavírají už v osm hodin večer.

Vánoční trhy v Norimberku. FOTO: Shutterstock

Krakov (Polsko)

Pokud máte blízko k polským hranicím, vyražte do Krakova. Místní trhy jsou označovány za jedny z nejhezčích v Evropě, a navíc jsou oproti ostatním levnější. Neočekávejte, že tu seženete originální dárky. Krakovské trhy jsou proslavené především jídlem. Lidé sem jezdí kvůli grilované kachně, huse a kvůli bigosu, což je polské národní jídlo.

Vánoční trhy v Krakowě. FOTO: Shutterstock

Vilshofen an der Donau (Německo)

Nedaleko Pasova, v malém bavorském městečku Vilshofen jsou přes deset let pořádány “plovoucí” vánoční trhy. Stánky s jídlem najdete na parníku i na náplavce, kde je umístěný i vánoční strom, na kterém najdeme 4 tisíce světýlek a 1500 ozdob. Ale pozor, trhy se tu konají jen první tři adventní neděle.

Budapešť (Maďarsko)

Maďarské trhy lákají především na svařák zdarma, živou hudební produkci a ukázku původních lidových tradic a řemesel. Pro ty, kteří se odtrhnou od stánku s langoši je tu nabídka prohlídky centra s průvodcem. Průvodce vás provede nejen trhy a památkami, ale ukáže vám i utajená místa a prozradí staré vánoční tradice.

Vánoční trhy v Budapešti. FOTO: Shutterstock

Hamburk (Německo)

V „Benátkách severu“, německém Hamburku, najdeme bez pochyb jeden z nejzvláštnějších vánočních trhů. Nachází se na slavném bulváru Reeperbahn, který je proslavený bujarým nočním životem. Název Santa Pauli je kombinací “Santa Clause” a čtvrti St. Pauli. Společně s tradičními vánočními dárky zde mohou návštěvníci zakoupit také dárky pro dospělé. S dětmi se pak raději vyhněte stanu se striptýzem.

Vánoční trhy v Hamburku. FOTO: Shutterstock

Kodaň (Dánsko)

Pokud více než jídlo sháníte originální a stylové dárky, varžte do Kodaně. Můžete je koupit na trhu na nábřeží Nyhavn. Největší trh ale najdete v zábavním parku Tivoli, kde voní gløgg (svařené víno smíchané s likérem a kořením), æbleskiver (jablečná kobliha) a pražené mandle. Hlavní atrakcí je městské jezero, které slouží jako veřejné kluziště, kde vám i zapůjčí brusle. Stánky jsou osvětleny více než půl milionem žárovek a můžete v nich koupit místní výrobky – kodaňský porcelán nebo dřevěné panenky.

Vánoční trhy v Kodani. FOTO: Shutterstock

Autor: Sára Indráková

Životní styl - další články

Doporučujeme