Nespokojený student zažaloval univerzitu kvůli povinné docházce. Soud mu dal za pravdu!

25. ledna 2018·Životní styl·Redakce

Přednášky na vysokých školách jistě neodmyslitelně patří ke studentskému životu. Dovedou ale být dost nepříjemným trnem v oku, když jsou povinné. Student z německé univerzity proto podal na školu žalobu.

Pokud se během svého studia snažíte uchytit na trhu práce, nečeká vás lehký úkol. Pokud se vám to podaří, zvládat studium, práci a k tomu nějaký ten sociální život není žádný med.

Med to nebyl ani pro Stephana Fuhrmanna. Na německé univerzitě v Mannheimu si totiž studenti nemohli dovolit nepřítomnost ani na jedné přednášce. Nebyli by pak připuštěni ke zkoušce. Nemoc, rodinné důvody, práce. Nic se nedalo využít jak omluva za nepřítomnost.

Astrid Schwiederová, zástupkyně studentů ve školní radě, uvedla, že povinnost docházky způsobuje mnohým studentům nepříjemnosti. Zatímco někteří vyučující jsou tolerantnější a na pár absencí nehledí, ostatní byli mnohem přísnější.

Studenti musejí do školy docházet, i kdyby byli nemocní, nebo se museli o někoho akutně starat. „Nemůžeme si vůbec organizovat studium. To by ale mělo být možné. Koneckonců, jsme už dospělí lidé,” dodala.

Stephan se proti povinným přednáškám rozhodl jednat. Právě proto se ohradil a na univerzitu podal žalobu. Říkáte si, že je to sázka, kterou není možné vyhrát. Stephanovi se to ale povedlo.

Soud dal Stephanovi za pravdu a univerzita je nyní nucena přetvořit svůj studentský program. Hlavním argumentem studentů bylo „porušování studentských a pracovních svobod.“ Na to soud slyšel a v německých médiích se o Stephanovi teď píše jako o bardovi studentů, který jim trochu ulehčil onen utrápený studentský život.

„Verdikt soudu ve svůj prospěch už nevyužiji, studium mám již téměř hotové. Jsem ale rád, že další ročníky, které přijdou po mně, nebudou muset snášet povinnou docházku,” uvedl Stephan.

Životní styl - další články

Doporučujeme