Pacienti se srdeční arytmií mají až sedminásobné vyšší riziko mozkové cévní příhody, říká Neužil

16. prosince 2022·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil. (Foto: Frekvence 1)

Primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce Petr Neužil byl hostem Press klubu. Je to už deset let, kdy v roce 2012 právě v této nemocnici jako první na světě implantovali pacientovi bezdrátový kardiostimulátor. Jaký pokrok udělali lékaři letos? Proč fibrilace síní postihuje čím dál více lidí? Na to lékař odpovídal v rozhovoru.

Na první operaci, kdy pacientovi v Nemocnici Na Homolce implantovali bezdrátový stimulátor Petr Neužil rád vzpomíná. “Je hezké mít pocit, že něco měníte,” řekl. “Na druhou stranu si vemte, že to trvalo deset let, než jsme se posunuli do druhé fáze. Od roku 2012 umíme dávat jednu kapsli do pravé komory. Teď je přelomová doba, protože v únoru 2022, jsme použili poprvé dvoudutinový kardiostimulátor, kde se kromě kapsle do pravé komory dává kapsle i do pravé síně. Ty válečky spolu komunikují bezdrátově,” popsal.

Počet lidí postižených srdeční arytmií stále mírně narůstá. To je způsobeno nejen špatným zdravotním stylem, ale i zlepšováním lékařské péče. “Zlepšila se diagnostika. Dříve jsme neměli metody, kde jsme byli schopni vůbec zachytit arytmii. Běžné natáčení EKG nestačí. Musíme mít delší záznam a dlouhodobě monitorovat pacienta a jeho srdeční rytmus. Zlepšená diagnostika přináší i větší záchyt. Nemohou za ni srdeční buňky, ale neuroregulační systém, který máme a který jsme doposud nezvládli, protože ten je velmi filogenetický a starý,” dodal primář.

Celosvětovou poruchou srdečního rytmu je fibrilace síní. Ta postihuje mladší populaci. Podle lékaře za to může celá řada mechanismů. “Za prvé, jak se dožíváme vyššího věku, tak logicky máme více fibrilací síní… Myslím si, že za to může stres, nezvládnutí civilizačního procesu. Náš nervový organismus dostává ťafku a projevuje se to právě arytmií,” popsal. Tito pacienti pak mají pěti až sedminásobně vyšší riziko mozkové cévní příhody.

Jak poznáme, že něco není v pořádku se srdcem?

“Je to velmi složité. Řada pacientů arytmie vnímá… Máme ale velmi širokou skupinu pacientů, kteří vůbec arytmii nevnímají. Respektive o ní neví, protože si na ni zvykli a ví, že jsou nevýkonní.”

V České republice mají příští týden být velké mrazy. Teplota by podle dosavadní předpovědi měla na některých místech klesnout až k – 15 stupňům Celsia. Může mráz nějakým způsobem uškodit lidem, kteří mají problémy se srdcem? “Nikdo si neuvědomuje, že velký mráz pod 10 stupňů je nebezpečný. Protože regulace cévního zásobení, krevního oběhu je úplně stejně poškozená. Dochází k tomu, že povrchové cévy se musí stahovat. Pacienti trpící anginou pectoris by neměli vůbec chodit na mráz, měli by se tomu vyhýbat,” doporučil Neužil.

Životní styl - další články

Doporučujeme