Pandemie zvedla ceny štěňat. Čeká se na ně až rok a ceny se zvedly až o deset tisíc

19. října 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Pandemie koronaviru zvedla prodej štěňat. Lidé během doby, kdy byli zavření doma, zatoužili po tom mít doma čtyřnohou společnost. A pejskové byli ideální možností. Díky tomu se rapidně zvedla cena štěňat. S informací přišel deník Právo.

Na štěňata se podle chovatelky Kateřiny Kaňové čeká klidně i rok. “Jsou skoro nedostupní. Na štěně se čeká klidně i rok, o cenách nemluvě. Psi, kteří před rokem stáli patnáct, šestnáct tisíc, nyní přijdou klidně na pětadvacet i více. A to jsou samozřejmě rasy, kde je ten rozdíl ještě vyšší,” řekla Právu Kaňová na Světové výstavě v Brně.

Ta na výstavě měla svého Jack Russella, který je mezi chovateli velmi populární. Stejně tak jako Kavalír King Charles španěl, kterého chová třeba Radek Uher. Cena štěňat tohoto plemene byla před rokem cca dvanáct až patnáct tisíc korun. Dnes se pohybuje okolo třiceti a psi nejsou k mání.

View this post on Instagram

A post shared by Chic Tiffany (@chic_tiffany_norwich_terrier)

Chovatelství a ceny psů hodně odrážejí situaci ve společnosti. Zájem o ně se zvednul v době, kdy prakticky nebylo možné cestovat, pracovalo se z domu. Lidé mají dnes v oblibě především malá a střední plemena v domnění, že jsou asi méně náročná, což je velký omyl,” konstatoval Uher současný trend.

Ceny se zvedly i u knírače velkého, další velmi oblíbené rasy. “Zhruba před rokem bylo štěně za patnáct až osmnáct tisíc. Dnes je to kolem pětadvaceti, ale u tohoto plemene se zřejmě již nabídka nasytila. Myslím si to kvůli přibývajícím inzerentům na prodej štěňat, která ještě před pěti měsíci prakticky vymizely,” řekla Právu Kateřina Boháčková z chovatelské stanice Od devíti vrb z Žermanic.

View this post on Instagram

A post shared by 🇩🇪 𝓙𝓪̈𝓰𝓮𝓻 🇮🇹 𝓐𝓵𝓭𝓸 🇪🇸 𝓕𝓮𝓵𝓲𝓹𝓮 (@chosen.by.hunters)

Ceny se zvedly i v Rusku, kde jsou podle chovatelů špičkové chovy. Birdet kolie v roce 2020 přišla v Rusku maximálně na třicet tisíc, dnes už je to padesát. “Také tam se však může na štěně i rok čekat. Záleží ovšem na mnoha okolnostech, například na zabarvení štěněte nebo jestli je to pes, či fena,” říká chovatelka Aneta Horáková z Broumova.

Životní styl - další články

Doporučujeme