Po odchodu malé slonice přišla velká radost. V ZOO Praha se narodil luskoun

5. února 2023·Životní styl·Redakce

luskoun (Zdroj: Shutterstock)

Je to jen pár dní, co se pražská ZOO zahalila do smutku. Na konci ledna zemřelo nejmladší slůně Amalee, které by v květnu oslavilo dva roky. Nyní má ale ZOO opět důvod k radosti. Ředitel Miroslav Bobek na Facebooku uvedl, že se v pražské zahradě narodilo mládě luskouna krátkoocasého.

Pražské zoologické zahradě se povedl další unikát. „Dnes před čtvrtou hodinou ráno porodila samička luskouna krátkoocasého Run Hou Tang mládě. Jde o prvního luskouna narozeného v Evropě. Váží 135 gramů,“ oznámil Bobek na Facebooku. Následně ale dodal, že první dny života malého luskouna mohou být kritické a je tak nutné mít se na pozoru.

Nicméně návštěvníci i všichni příznivce ZOO jsou nadšení. Na Facebooku ZOO se to jen hemží gratulacemi a všichni si přejí jediné. Ať je malý tvoreček v pořádku a nečeká ho stejný osud jako malou slonici. Sám Bobek pro Seznam zprávy napsal krátký článek o tom, jak všechno probíhalo. „Jestliže luskouni bývají označováni jako oživlé šišky, je to určitá nadsázka. V případě čerstvě narozeného mláděte je to však naprosto přesný popis. Oživlá smrková šiška: velikostí i vzhledem,” napsal s nadsázkou.

Luskouni jsou hmyzožravý řád savců a na těle mají rohové šupiny. Jejich původní domovinou je Afrika a Asie a nejčastěji se živí termity a mravenci. Na ničem jiném by si moc nepochutnali, protože k dispozici mají bezzubé čelisti. Zajímavostí je, že po naší planete kráčí už 65 milionů let.

Životní styl - další články

Doporučujeme