Pokud v Egyptě někdo zabil kočku, byl odsouzen k smrti. Ve středověku byly upalovány s čarodějnicemi

22. března 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Uctívaná kráska nebo symbol ďábla? Postavení kočky se během staletí měnilo. Zatímco ve starověku ležela na drahých kobercích v palácích, ve středověku byla věrnou pomocnicí čarodějnic. Informaci o historii koček přinesl web Novinykraje.cz

Žádná pohádková čarodějnice by se bez své kočičí pomocnice neobešla. Kočky ale nejsou jediná zvířata, která by byla spojená s čarodějnicemi. Krom nich to také byly fretky, vrány, sovy, ropuchy a další žáby. Jenže kočky většinou skončily na hranici společně s kouzelnicemi. Neblahým účinkem bylo, když se lidé, na které padl stín pochybností, projevili svou láskou k domácím zvířatům.

Zvířata hrála četné role v pohanských mýtech a kultech Evropy. Církevní učení se vyvíjelo tak, že povzbuzovalo věřící, aby v každém člověku, co má rád zvířata, viděli stín pochybnosti. A to i přesto, že mnozí papežové chovali kočky. Nebylo tomu tak ale vždycky. Před čtyřmi tisíci lety, ve starém Egyptě, byly kočky uctívané jaké posvátná zvířata a lidé jim vzdávaly hold.

Ve městě Bubastis se dokonce konaly slavnosti k poctě bohyně s kočičí hlavou Bastet. Náklonnost Egypťanů ke kočkám vyšla z poznání, že jsou vhodná k ochraně sýpek před škůdci. Pokud někdo zabil kočku, byl odsouzen k smrti. Jedna legenda vypráví příběh o Římanovi v Egyptě, který byl za zabití kočky, ubit ve svém vlastním domě. Kočky byly uctívány i v jiných částech starověkého světa.

Uctívání skončilo s nástupem křesťanství v Evropě. Církev učila, že tato zvířata jsou malými ďábly. Některé sekty byly obviněné z toho, že uctívají ďábla v podobě kočky. Černá kočka zvaná Sathan byla v roce 1566 hlavní atrakcí v procesu s Elizabeth Francis. Žalobci tvrdili, že Sathan pomáhal ženě s magií, třeba jí přiváděl nápadníky. Svědkové tvrdili, že když kočka ženě pomohla, byla odměněna kapkou krve.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

V dalším procesu z roku 1618 byla kočka vyobrazena jako součást magických praktik. Ty přivedly na šibenici dívky Margaret a Filipu Flower z Anglie. První jmenovaná se doznala, že třela rukavice své vyhlédnuté oběti o bříško domácího mazlíčka. Osud kočky sice není znám, většinou to ale bývalo tak, že byly upalovány na hranicích společně se svými majiteli.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme