ROZHOVOR: Kdo málo spí, nezhubne, říká dietoložka Cajthamlová

4. ledna 2017·Životní styl·Luboš Procházka

Kateřina Cajthamlová během natáčení dalších dílů televizní show DoktorKA. (Foto: ČT)

Patří mezi přední české odbornice na diety. Doktorka Kateřina Cajthamlová v novoročním rozhovoru pro náš web přinesla jednoduchý recept na to, jak můžete zhubnout. Nestačí jen zdravě jíst, musíte také kvalitně spát.

Paní doktorko, vy roky radíte lidem, jak můžou zatočit s přebytečnými kily a jak zdravě žít. Ke každému přistupujete individuálně. Ale vy máte pro čtenáře našeho webu jednu klíčovou radu, je to tak?

Víte, každý, kdo se snaží zhubnout, a např. si upravil jídelníček nebo sportuje, by měl bedlivě dbát na to, aby dobře a kvalitně spal.

Je to pro výsledný efekt hodně důležité?
Ano. Spánek, který je krátký, nekvalitní, přerušovaný, rozházený kvůli cestování, změně časového pásma nebo směnnému provozu, vede k tomu, že váha narůstá. Člověk se pak dostává do rizikové skupiny z hlediska vzniku nadváhy či obezity. A s tím je spojená celá řada matabolických poruch.

Kolik bychom tedy měli spát hodin, aby se nám dobře hubnulo?
Studie říkají, že je to 9 až 10 hodin denně. Faktem je to, že při kvalitním hlubokém spánku organismus používá tuky jako zdroj energie. Kvalitní spánek je pro hubnutí nezbytně nutný! A samozřejmě i stravování musí být uzpůsobeno k tomu, aby člověk dobře spal.

Jde o to, co jíme celý den?
Samozřejmě, ale podstatné je, co sníme před tím, než jdeme spát. Abychom si nezvedli hladinu inzulinu tím, že se přejíme velkým množstvím sacharidů. Nesmíme si také spánek narušit špatně stravitelným jídlem, a nebo tím, že se najíme dlouho před spaním a pak hlady nemůžeme usnout.

Co bychom tedy měli ideálně večeřet?
Zeleninu, jen vynechte fazole, hrášek, kukuřici nebo mrkev. Dále maso, ryby, mořské plody… Nevadí ani sýry, tvaroh nebo přírodní jogurty. Hlavně žádné sacharidy. Zapomeňte i na brambůrky nebo tyčinky u televize.

A co k pití, alkohol musí stranou?
Vynechte sladké nápoje a alkohol. Ideální je voda.

Opravdu to hubnutí ve spánku funguje?
Funguje, ale důležité je, abyste spali kvalitně. Snažte se usínat v klidném prostředí, nedívejte se před tím do mobilu. Snažte se vypnout – a ono to půjde.

Kdy tělo v noci začíná spalovat tuky?

Pokud chce tzv. hubnout ve spánku, musíte se stravovat podle zásad inzulinové dělené stravy. V procesu zvyšování nebo snižování hmotnosti hraje inzulin hlavní roli, protože řídí zpracovávání živin i ukládání tuků a určuje tak, jestli budou kilogramy přibývat, nebo se naopak ztrácet.

Noční odbourávání tukových zásob startuje asi po hodině a půl spánku. Růstový hormon se aktivuje a energii ke své činnosti si bere z tukových zásob v těle, které zůstávají otevřené díky večerní inzulinové dělené stravě. Doba hubnutí je bohužel časově omezená! V časných ranních hodinách se tělo postupně začíná nastavovat na denní režim a množství růstového hormonu se schopností odbourávat tuk postupně klesá. Čím déle tedy může tato doba opravných procesů v organismu trvat, tím více tuku se tak odčerpá, je proto důležité jít do postele relativně brzy!

(zdroj: kniha Hubněte ve spánku) 

Desatero správného stravování doktorky Kateřiny:

  1. pravidelnost ve stravování a přizpůsobení stravy dennímu režimu (například noční služby)
  2. vyváženost (3 hlavní jídla denně, z nichž největší by měl být teplý oběd, konzumovaný v klidu a dostatečném čase)
  3. ke každému jídlu kousek ovoce či zeleniny – celkem 5 porcí vitaminovlákninového jídla denně
  4. konzumace ryb alespoň 3x týdně
  5. omezení soli a sladidel (i umělých!!)
  6. vyřazení instantních pokrmů a smažených pokrmů z fast foodů či balených baget
  7. dostatek tekutin, polovina by měla být čistá neperlivá voda
  8. uzeniny konzumovat jen vysokomasé (85-95% svaloviny)
  9. číst složení potravin a vyhýbat se těm, které obsahují větší množství zahušťovadel, aromat a zvýrazňovačů chuti
  10. omezení alkoholu na 1 jednotku denně maximálně (2dcl vína-0,5l piva), vyhýbat se pravidelné konzumaci destilátů

 

Kateřina Cajthamlová během natáčení dalších dílů televizní show DoktorKA.

Kateřina Cajthamlová během natáčení dalších dílů televizní show DoktorKA. (foto: ČT)

Životní styl - další články

Doporučujeme