Štěstí hledáme všichni. Pravý recept znají jen Dánové

31. ledna 2022·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Návod na štěstí a duševní pohodu mají na světě jednoznačně obyvatelé Dánska. Jak to dělají, že jsou denně spokojení a neznepokojují se drobnostmi? To Českému rozhlasu plus prozradil dokumentarista Jiří Pasz.

Dánové jsou přátelští a při návštěvě Kodaně vám všichni ochotně pomohou, usmívají se na vás a vy si lámete hlavu, čím to je? Odpověď je poměrně jednoduchá. Dávají si záležet na tom, aby měli dostatek času na relaxaci a uctívají koncept hygge.

Hygge ve volném překladu znamená aktivně si zútulňovat příbytek, pobývat v teple u krbu, pod dekou s hrnkem kakaa v ruce a užívat si příjemnou atmosféru. Principy tohoto životního stylu jsou velice jednoduché a tkví v atmosféře, přítomnosti, potěšení, rovnosti, vděčnosti, souladu, pohodlí, příměří, pospolitosti a vytvoření si bezpečného útočiště.

View this post on Instagram

A post shared by Caroline 🌺 (@carolinesellier)

Tento koncept je součástí dánské kultury od konce 20. století.  Jedná se zkrátka o pohodový přístup ke každodennímu životu a najití si chvíle pro sebe. Není tedy divu, že se tento národ řadí mezi nejšťastnější na světě.

Životní styl - další články

Doporučujeme