Tomáš Kozák: Smrt je součástí života, a tak s ní taky musíme pracovat

27. června 2023·Životní styl·Dominika Číčelová

Hostem Báry Nesvadbové v Press klubu Frekvence 1 byl hematoonkolog z Fakultní nemocnice na Vinohradech Tomáš Kozák. Probrali spolu, jak a proč onkologická onemocnění vznikají, jak velký vliv má chronický stres, co je součástí jeho paliativní péče a jak vnímá smrt.

Obor pana doktora a literárního autora Tomáše Kozáka je nesmírně nejednoduchý. Když za ním přijde pacient, kterému diagnostikuje leukémii, musí v nich stále udržovat naději, což se dá nejlépe dělat komunikacíMusíme dát pacientovi naději, že i když ho postihla taková neblahá situace, není na to sám a my jsme tu pro něj. To je, kromě svých blízkých, to první, o co se může pacient opřít. Pacient v nás musí mít naději,” říká na začátek rozhovoru pan doktor. Co se týče otázky genetiky a nemoci, to se nedá s přesností určit. Genetika hraje velmi malé procento. Většinou za námi chodí pacienti, kteří mají nulovou rodinnou anamnézu a onemocnění udeří jako blesk z čistého nebe. Rostoucí náhlé onemocnění si vysvětluji například i tím, že díky schopným kardiologům populace stárne. Díky tomu, že se předejde infarktu, dožívají se lidé daleko vyššího věku než před dvaceti – třiceti lety, a tak se dožijí svého zhoubného onemocnění, jehož pravděpodobnost s věkem stoupá. Důvod ohledně životního prostředí bych bral s velkou rezervou. Samozřejmě alkohol a kouření k onemocnění přispívá,” říká pan Kozák.

Imunita funguje i jako protinádorový dozor

Samozřejmě se hodně mluví o spojitosti mezi chronickým stresem a onkologickým onemocněním. “Stres v práci, stres s dodržováním termínů atd… na tom jsou závislé především kardiovaskulární choroby. Stres souvisí s vysokým tlakem, ten zase s infarktem. U zhoubných onemocnění se o spojitosti se stresem dá spekulovat. Chronický stres vysokého stupně vede k poklesu imunity a součástí imunity není jen odolnost vůči virům, ale funguje také jako protinádorový dozor. Každému z nás se sem tam někde vyskytne nádorová buňka, aniž o tom víme, ale právě od toho máme imunitní systém, aby tam přispěchal a zlikvidoval ji. Pokud imunitní dozor kvůli stresu selže, je možný výskyt nádorového onemocnění,” vysvětluje pan doktor.

Součástí jeho praxe je i paliativní péče (Paliativní péče je přístup zaměřený na zvyšování kvality života pacientů a jejich rodin v situaci, kdy čelí život ohrožující nemoci, pozn. red.) Smrt jako taková je jedno z posledních tabu, které naše společnost ještě má. V posledních deseti letech v rámci zdravotnického systému se paliativní péče rozvinula. Věnuje se tomu větší pozornost. Dostalo se to k nám rozvinutějších zemí a je to neprosto v pořádku. Já to zkrátka nijak pochmurně neberu. Smrt je součástí života, součástí jakéhokoliv oboru, které se zabývá závažnými chorobami, a tak s ní taky musíme pracovat,” konstatuje pan Kozák.

Chvilku žij se mnou

Jelikož pan doktor píše básně, je nasnadě otázka, co ho k tomu vede? “Je to obraz zážitků a myšlenek, které uzrály v mé hlavě. Vždy jsem k spaní básní měl tendenci. Když skrze ni mám co říct, tak ji napíšu, následně ji roztrhám, dnes už smažu, nebo se k ní vrátím a snažím se ji vydat. Básně jsou velká intimita. Píšu je částečně pro sebe a částečně pro lidi, aby se mohli naladit na stejnou frekvenci “chvilku žij se mnou”,” vypráví host Press klubu Frekvence 1 pan doktor Tomáš Kozák.

Celý rozhovor najdete ZDE!

Životní styl - další články

Doporučujeme