Třetí adventní neděle je věnovaná přátelům a setkáváním se s blízkými

17. prosince 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: Depositphotos)

Třetí adventní neděli se říká stříbrná a letos spadá na 17. prosince. Třetí svíčka, kterou zapalujeme, vyjadřuje radost z blížícího se konce postního období a adventní období získává slavnostnější ráz.

Liturgická barva pro stříbrnou neděli je růžová a slaví se očekávaný příchod Spasitele. Na adventním věnci se zapaluje první a druhá svíčka s názvem Naděje a Mír společně s tou třetí, které nese názve Gaudete, což se dá přeložit jako Pán je blízko, radujte se! či také svíčka Přátelství. Symbolizuje vzájemnost, bratrství a radost. Mnozí tento čas považují za symbol přátelství a setkávání se s těmi nejbližšími.

Zatímco první polovina adventu přináší někdy i bolestivá témata, ta druhá přináší o trochu veselejší motivy. Vždyť právě k rodině a přátelům utíkáme, když je nám nedobře. A využít k tomu třetí adventní neděli je naprosto ideální. Vánoce jsou katalyzátorem, který snese velké emoce a gesta. Dají nám prostor, abychom u svářáku či vaječňáku probrali i ty choulostivější témata.

Zároveň je nutné si uvědomit, že není potřeba se držet zajetých pravidel. Přesvědčení, že o Vánocích nesmí být nikdo sám a zarputilém plnění tradic, může někdy nadělat více škody než užitku. Přetvářka a strojená veselost slavnostní atmosféře nesvědčí. Je sice tomu těžké nepodlehnout, ale pokud to dokážete, tak se vám i vašemu okolí uleví.

Životní styl - další články

Doporučujeme