Už žádný olej! Víte, jak správně vytrhnout klíště?

17. dubna 2018·Životní styl·Lukáš Vaněk

S jarním oteplením přicházejí i známí parazité, kteří mohou způsobit nemalé problémy. Řeč je o klíšťatech, kteří mohou člověku způsobit boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu. Pokud se do vás klíště zakousne, pak je dobré vědět, jak byste jej měli správě odstranit.

Mějte hlavně na paměti, že klíště je zapotřebí odhalit a odstranit včas, protože jedině tak snížíte riziko přenosu nákazy. Jak byste tedy měli klíště odstranit?

Kleštičky

Je vhodné si nasadit jednorázové gumové rukavice a vybavit se kleštičkami nebo pinzetou.

Desinfekce

Než se pustíte do vyndavání, tak je zapotřebí klíště i okolní kůži zakápnout desinfekčním prostředkem. Podle nejnovějšího postupu by se totiž už neměl používat olej, který měl klíště udusit. To je sice pravda, jenže parazit v ten moment vyvrhne do rány veškerý svůj obsah jako viry encefalitidy nebi bakterie způsobující boreliózu.

Ze strany na stranu

Rovněž se upustilo od tradičního kroucení klíštětem proti směru hodinových ručiček. Důvodem je časté přetržení parazita a následná návštěva lékaře kvůli odstranění zbytku klíštěte. Klíště stačí vzít kleštičkami a pomalu s ním cloumat ze strany na stranu, dokud se nepustí.

Postižené místo

Až se vám podaří klíště vyjmout, tak postižené místo opět zakápněte desinfekčním prostředkem. Kdyby vám náhodou zůstaly v ráně kusadla, tak z nich strach mít nemusíte, protože jsou neškodné a kůže s nimi sama poradí.

Zabalit a spláchnout

Po vyjmutí parazita jej zabalte do ubrousku nebo papírového kapesníku a spláchněte do záchodové mísy.

Kontrola

Během následujících dvou až tří týdnů byste měli postižené místo. Nemusíte se vůbec bát, pokud místo zčervená a bude svědit, to je přirozená reakce. Pokud se ale červená skvrna zvětší, tak s návštěvou lékaře neváhejte.

Laboratoř

Jestli chcete zjistit, zda bylo klíště infikováno, tak jej místo spláchnutí vhoďte do igelitového pytlíku a pošlete do laboratoře k rozboru.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme