Vědci zkoumali noční přejídání: Jak se ho vyvarovat?

Jak je možné, že máme největší chuť na jídlo právě večer, když experti na zdravou výživu doporučují jíst hlavně v první části dne? Vědci se rozhodli rozlousknout tuto často pokládanou otázku a na dobrovolnících zkoumali hned několik věcí. Došli přitom k závěrům, které vás možná částečně potěší.

Studie pod vedením psychiatričky Susan Carnell z Univerzity Johna Hopkinse byla publikovaná v International Journal of Obesity. Vědci s pomocí týmu dobrovolníků zkoumali, jestli v našem těle nedochází během dne k nějakým metabolickým změnám, které by vysvětlovaly rozdíly v chuti k jídlu. Dobrovolníci, kteří trpěli obezitou či nadváhou, byli rozděleni do dvou skupin. Zatímco jedni trpěli záchvatovitým přejídáním, druhá skupina tento problém neměla.

Vědci měřili v tělech účastníků z obou skupin hladinu různých hormonů. Po několik dní jim podali vždy v 9 ráno a ve 4 odpoledne porci jídla o zhruba 400 kaloriích. Pak museli dobrovolníci podstoupit stresový test, při kterém museli dvě minuty držet jednu ruku ve studené vodě.

Vědci pak zkoumali hladinu stresového hormonu kortizolu a hladinu dalších hormonů a látek, které ovlivňují chuť k jídlu, jako např. hormon hladu ghrelin, peptid YY či protein leptid. Poslední část výzkumu byla pro účastníky asi nejpříjemnější. Aby vědci zjistili, jak dobře dokáží lidé vzdorovat chuti na jídlo přímo tváři v tvář nejrůznějším pochutinám, připravili svým dobrovolníkům bohatou svačinu plnou čokolády, pizzy, koláčků či slaných lupínků.

Podle závěrů studie nás skutečně znatelně ovlivňuje kolísající hladina různých látek. Zatímco ráno je hladina peptidu YY, který nám dodává pocit sytosti, vyšší, k večeru klesá. Hladina hormonu ghrelinu zodpovědného za hlad naopak roste. Není to tedy tak úplně naše vina, že se večer lačně vrháme na druhou večeři, zatímco ještě dopoledne jsme si plánovali, že zůstaneme u salátu.

Vědci však upozorňují i na fakt, že pokud známe příčinu, mělo by být snazší nočnímu přejídání předcházet. Důležité je hlavně přemýšlet nad tím, co jíme, a trénovat naši silnou vůli. Rozhodně se vyplatí nevynechávat snídani ani oběd, dávat si častější zdravé svačinky a pokud se dobře najíme přes den, nemělo by nám do večera tolik vyhládnout.