Životní pojištění: Špatně nastavená pojistka způsobuje často problémy

18. října 2017·Životní styl·Redakce

Třicátník Jakub měl štěstí v neštěstí. Pracoval jako skladník, staral se o rodinu a malou dceru. Po vážném pádu si zranil páteř, musel skončit v zaměstnání a odejít do invalidního důchodu. Mladá rodina ale nezůstala na holičkách, od pojišťovny dostala téměř milion korun.

Životní pojištění může vytrhnout pořádný finanční trn z paty. Musí být ale správně nastavené. Také Jakubova smlouva nebyla nejdříve ideální. „Nikdy jsem pojištění moc neřešil, přišlo mi to, jako vyhozené peníze. Nevím, co mě to popadlo, ale půl roku před úrazem jsem zašel za finančním poradcem, kterého mi doporučil známý. Ten si pročetl mou letitou pojistnou smlouvu a navrhl spoustu změn. Sice se mi zvedla o něco platba, ale teď toho nelituji,” svěřuje se Jakub. Původní pojistka byla špatně nastavená a v případě vážného úrazu by dostal jen 100 tisíc korun.

Kryjte si záda a porovnejte své možnosti

Díky včasné úpravě pojistky má dnes dost peněz na léčbu i úpravu bezbariérového bydlení, a hlavně na zajištění rodiny. Nemuselo tomu tak být, kdyby si včas nenechal upravit pojistnou smlouvu od zkušeného poradce.

Pozor na špatné nastavení pojištění

Špatně nastavená pojistka způsobuje často problémy. Nestačí si platit jakékoliv pojištění, ale je třeba vědět, která rizika jsou pojištěná a kolik peněz v případě zdravotního problému člověk dostane.

Životní pojištění má smysl především tehdy, je-li na vašem příjmu závislých více osob. Mělo by krýt ztrátu příjmu nebo jeho snížení, pokud jste dlouhodobě nemocní, stanete se invalidou nebo když živitel rodiny zemře.

Chraňte svou rodinu právě teď

Důležité jsou také tzv. pojistné částky, tedy sumy, které pojišťovna vyplatí v případě zdravotního trablu. „Ty byly právě u Jakuba velmi nízké, 100 tisíc korun rodinu v případě invalidity jejího živitele nespasí. Sumy by se měly pohybovat v řádech milionů,“ vysvětluje Lukáš Urbánek, finanční poradce Partners. Kvalitní životní pojištění lze pořídit za necelou tisícovku měsíčně.

Životní styl - další články

Doporučujeme