Jan Lipavský: Je důležité pomáhat Ukrajině. Kdyby padla, nemůžeme si dělat iluze, že se tam Rusové zastaví

23. dubna 2022·Zprávy·Barbora Turková·Čestmír Strakatý

Jan Lipavský (Zdroj: Frekvence 1)

Současná situace na Ukrajině, setkání s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem nebo případný summit amerického a ukrajinského prezidenta v České republice. Nejen o tom si v Press klubu povídal Čestmír Strakatý s ministrem zahraničí Janem Lipavským.

Ministr zahraničí Jan Lipavský příští týden odcestuje do USA, kde se potká se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem. „Budu s ním řešit dvě hlavní témata. Situaci na Ukrajině, postoj Evropské unie a USA. Za to, jak se k celé věci staví USA mu chci poděkovat. Chci také otevřít otázku, jak se k celé věci staví Čína. Velmi detailně sledujeme postoje Číny, která se úplně nerozhodla, na jakou stranu se ve válce přidá. Ekonomicky trochu pomáhají ruské straně. Pokud by se ale zásadně za Rusko postavila, bude to mít velké dopady na čínsko-evropské vztahy. To dokážeme ovlivnit i jako země, která bude mít předsednictví v EU,” říká Lipavský. Předsednictví České republiky EU začne 1. července 2022.

Lipavský říká, že USA jsou náš klíčový spojenec v celé řadě oblastí. I kvůli tomu, že Česká republika potřebuje zvýšit svoji bezpečnost. Ministryně obrany Jana Černochová v těchto dnech jedná ve Spojených státech o různých obranných dohodách, na které pak navazuje politický dialog. „Do NATO zřejmě vstoupí Finsko a Švédsko a musí se detailně probrat různé záležitosti. Není úplně samozřejmé, že EU a USA nachází společnou řeč. Jsem velmi rád, že proti ruské agresi vůči Ukrajině jsme našli společnou řeč. To je důležitá součást schůzky s Blinkenem.”

Summit v Česku může být pro USA zajímavý

Americká strana oslovila Českou republiku, aby začali společně jednat o smlouvě a kooperaci. „Je to smlouva, kterou má dnes většina členských států NATO s USA. Neznamená to žádné konkrétní řešení, třeba základna v České republice. Znamená to, že vytvoříme právní rámec, abychom mohli posilovat vzájemnou spolupráci,” říká ministr. Doplňuje, že je důležité, aby Česká republika poskytovala logistické zázemí. „Nemusí to být základna tak jak si ji představujeme z dob minulých. Nicméně konkrétně debata ještě neběží. Je potřeba, aby proběhla debata na české politické scéně, aby se k tomu každý mohl vyjádřit a vysvětlili si, že to není nic, co by nás ohrožovalo,” vysvětluje Lipavský.

Jedním z témat, které chce Lipavský se svým americkým protějškem řešit je i případný summit amerického prezidenta Bidena a ukrajinského Zelenského. „Je to téma, které určitě zmíním. Je to právě ve vztahu, jak je Česká republika aktivní vůči pomoci Ukrajině. Je to něco, co může být pro USA zajímavé. Nemá ale smysl spekulovat nad tím, jestli na to kývnou,” říká Lipavský. Summit by se mohl uskutečnit během předsednictví České republiky v EU.

Situace na Ukrajině je stále velice závažná, rozhořela se bitva o Donbas. „Česko, USA, Polsko i Británie dělají maximum, aby pomohli Ukrajině uhájit její nezávislost a suverenitu. Jde i o nás, protože Rusko útočí na evropskou architekturu. Pokud by padla Ukrajina, nemůžeme si dělat iluze, že se tam zastaví. Musíme najít diplomatické řešení. V tuto chvíli na ně Rusko není schopno přistoupit, protože Putin stále věří svému plánu. Je těžké domlouvat i humanitární koridor a dostat lidi z Mariupolu, kteří tam přežívají v příšerných podmínkách,” říká Lipavský. Podle něj Evropa pracuje na dalším sankčním balíčku. Podle Lipavského je nutné udělat i technologické sankce, aby Rusko nemohlo vyrábět zbraně, případně je nakupovat a pak vést války. Z Česka byl vyhoštěn zástupce ruského velvyslance Feodosij Vladyševskij. Vyhoštění ruského velvyslance Alexandr Zmejevskij se zatím nechystá. „Naše vztahy s Ruskem jsou teď totálně na bodu mrazu a neodehrává se tam nic pozitivního. Přesto i z praktického hlediska je nějaká základní konzulární pomoc potřeba,” říká Jan Lipavský.

Zprávy - další články

Doporučujeme