Miloš Zeman: Bylo by lepší, kdyby paní Pekarová mlčela. Zahraniční politiku chci řešit jen s premiérem

17. ledna 2022·Zprávy·Barbora Turková

Prezident Miloš Zeman s moderátorem Lubošem Procházkou. (Foto: Frekvence 1)

Po několika měsících je tady opět prezidentský Press klub z Lán s Milošem Zemanem. Témat na probírání bylo opravdu hodně, včetně nové vlády Petra Fialy, která ve čtvrtek dostala důvěru nebo cesty Jana Farského do USA.

Prezident Miloš Zeman byl samozřejmě rád, že vláda Petra Fialy, kterou v prosinci jmenoval, dostala ve čtvrtek důvěru. On sám ale bouřlivou diskuzi nesledoval. “Jsem pamětník a zažil jsem tolik rozprav, kdy se dávala důvěra, neočekávám, že by mě něco překvapilo,” řekl Zeman, který také četl programové prohlášení vlády. Zaujaly ho dvě věci. “Ta první je spíše komická a hloupá. Je zvláštní, že tam je soutěž o národního ptáka, když národního ptáka máme dvě stě let, a je jím sokol. Pokud si autoři tohoto faktu nevšimli, tím je to pro ně horší,” řekl Zeman s tím, že druhý důvod je závažnější.

Pečlivě jsem si pročetl jednotlivé kapitoly a jsou tam tři věci. Za prvé, zvýšíme rozpočtové výdaje na bohulibé účely. Někdy jsou to miliardy, někdy dokonce desítky miliard. Za druhé, snížíme z různých důvodů rozpočtové příjmy a za třetí, snížíme deficit státního rozpočtu, který je definován mezi příjmy a výdaji,” zaujalo prezidenta. Nicméně našel tam i pozitivní věci. “Je výborné, že tato vláda oznamuje, že její prioritou je důchodová reforma. Ale stejně tak to ohlašovaly i předchozí vlády a žádnou důchodovou reformu tady nemáme,” krčí prezident rameny s tím, že vládě dává tři měsíce hájení. Za tu dobu se podle něj rozkouká.

Pekarová by se do zahraniční politiky neměla montovat

Ještě před vyslovením důvěry otřásl vládou skandál poslance Jana Farského, který již odcestoval na stáž do USA. Zeman to vnímá jako hloupý podvod na voliče. “Vnímám to jako příklad neuvěřitelného amatérismu, vzhledem k pozici pana Farského ve STANu. A tím pádem je nedůvěryhodný i samotný STAN,” komentuje prezident.

Za velmi nekvalifikovaný výrok považuje i to, co řekla Markéta Pekarová-Adamová o maďarském premiérovi Orbánovi. Podle něj se mohou poškodit naše vztahy s Maďarskem a dělá “medvědí službu naší zahraniční politice, do které by se vůbec neměla pouštět.” Myslí si, že Pekarová-Adamová by se vůbec do politiky spřátelené země neměla vměšovat. “Její totální neznalost je daná třeba tím, že maďarská opozice, které paní Pekarová fandí, je složena z rasistických nebo antisemitských skupin. Bylo by lepší, kdyby mlčela,” doporučuje Zeman.  Prezident chce téma zahraniční politiky probírat pouze s premiérem.

Prezident také vyjádřil podporu olympijským hrám, které se uskuteční zhruba za měsíc v Pekingu, což mnozí polici odsoudili. “Už to tady bylo, ale bylo by velmi hrubé zneužívat olympijskou myšlenku pro politické hrátky. Můj postoj, který jsem tlumočil olympionikům, je jasný a ministrovi zahraničí není nic do toho, že náš velvyslanec tlumočí stanovisko prezidenta republiky,” vyjádřil se.

Zeman se vyjádřil i k rozpočtu vlády nebo k tomu, proč ho znepokojuje, že se nabírá čím dál tím více úředníků na ministerstva. Vyjádřil se samozřejmě i na téma energetické krize, o které bude chtít mluvit s premiérem. Prezident prodělal na podzim covid, ale jak sám všechny ujistil, začal chodit pomocí hole. “Zůstávám sice na vozíku, ale je to pro mě radostné zlepšení,” svěřil se prezident, který dostává umělou výživu, což mu podle jeho slov pomáhá.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme