Miloš Zeman: Očkování není politická záležitost. Je zapotřebí, aby lidé zbytečně neumírali

1. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Barbora Pisingerová

Prezident Miloš Zeman (Foto: Frekvence 1)

Minulý týden byl prezident Zeman očkován proti covidu-19 vakcínou od firmy Pfizer a BioNTech. Těch je ale v Evropě stále nedostatek a tak se čím vál víc pozornosti upírá k ruské vakcíně Sputnik. Někteří obyvatelé jí nedůvěřují, prezident je ale přesvědčený, že obavy nejsou na místě a očkování není žádná politická záležitost. K tématu se exkluzivně pro Frekvenci 1 vyjádřil v pořadu Press klub.

Prezident byl očkován minulý týden vakcínou od firmy Pfizer a BioNTech. Bohužel aktuálně jich je v Evropě nedostatek. Na řadu tak přichází vakcína z Ruska – Sputnik.  Výrobci už dokonce požádali Evropskou lékovou agenturu o registraci. U řad veřejnosti jsou z této vakcíny obavy, prezident věří vědě a podle něj je Spuntnik bezpečný.

“Řídím se názory expertů, nikoli názory sama sebe, pokud se necítím expertem v dané oblasti. Vím, že profesor Prymula doporučil Sputnik, vím, že se jím očkuje v Maďarsku a já nemám vůbec nic proti tomu, když se tam odborníci rozhodnou, tak aby se tato očkovací látka uplatnila i u nás, je to pořád lepší, než aby tady umírali lidé jenom kvůli nedostatku vakcín,” řekl Zeman.

Očkování podle něj není politická záležitost. Také souhlasí i s aplikací vakcíny z Číny. “Je zapotřebí, aby lidé zbytečně neumírali. Bude-li nedostatek vakcíny, pak poroste počet zemřelých. Chcete vy, aby kvůli nějakým ideologickým hlupákům se tady čekalo až se dodávky těch jiných vakcín, pokud vůbec, opět obnoví nebo ne,”dodal prezident.

Zrušení polní nemocnice v Letňanech

Prezident se zrušením provizorní nemocnice nesouhlasí. “Je to předčasný krok, “řekl. Z Brněnské polní nemocnice se má stát očkovací centrum. “Možná, že ta brněnská bude stačit,” dodal.

Zprávy - další články

Doporučujeme