Miloš Zeman pro Frekvenci 1: Účastníci invaze do ČSSR nemají mít status válečných veteránů

9. června 2019·Press klub·Karolína Stránská

Zdroj: Besim Mehinbašić

Podle prezidenta Miloše Zemana nemají mít účastníci invaze z roku 1968 do tehdejšího Československa postavení válečných veteránů. Podporu tohoto návrhu považuje za nepřátelský akt vůči ČR. Chce to říct ve čtvrtek ruskému velvyslanci. I to bylo jedno z témat exkluzivního prezidentského Press klubu Frekvence 1.

Odporný pokus legitimizovat okupaci

Návrh některých ruských poslanců ve středu označila Sněmovna za “odporný pokus legitimizovat okupaci”. Kritizovalo ho i české ministerstvo zahraničí i senátní zahraniční výbor. Zeman v Press klubu řekl, že za návrhem stojí dva “pošukaní” poslanci ruské Dumy. Označil ho za hluboce urážlivý.

“Co řeknu ruskému velvyslanci? Okupace v roce 1968 byl mezinárodní zločin. Ti, kteří se tohoto zločinu dopustili, nemají mít status válečných veteránů. Každý, kdo podporuje tento návrh, se dopouští nepřátelského aktu vůči ČR,” okomentoval prezident snahu prosadit návrh.

Útok na Jakla

Dalším tématem, ke kterému se prezident v Press klubu vyjádřil, byl útok na Ladislava Jakla. Předseda hnutí SPD Tomio Okamura ve svém facebookovém příspěvku reagoval na lidovce. Jak tvrdí, předseda KDU-ČSL se smál napadení Ladislava Jakla, ke kterému došlo již podruhé v krátké době. Co na to říká prezident?

“U lidovců známe jejich křesťanskou lásku, která většinou končí upalováním. Nemyslím si, že lidovecké stanovisko je relevantní. Pana Jakla si vážím jako inteligentního člověka. Ty, kteří se dopustili fyzického napadení proti němu, považuji za hlupáky.”

Státní zástupce Pavel Zeman

Miloš Zeman zastává názor, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se chce jen zviditelnit a zachránit před svým odvoláním z funkce, když chce zkoumat předběžnou auditní zprávu z Bruselu týkající se údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO).  Žalobce Zeman minulý týden řekl, že zjištění v návrhu zprávy Evropské komise, podle něhož je Babiš ve střetu zájmů, jsou závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin. Kritiky se mu za to dostalo i od Babiše.

“O Zemanovi se říká, že je neviditelný státní zástupce. Je tam osm let a nezanechal po sobě žádnou stopu. Vzpomínám si, jak jsem mu před několika lety říkal, že by se měl zabývat tunelováním OKD, neudělal nic. Nyní kvůli jeho nicnedělání začaly diskuze o odvolání a považoval za nutné se zviditelnit. Způsob, kterým to udělal, patrně povede k tomu, že jen tak odvolaný nebude,” uvedl prezident.

Press klub - další články

Doporučujeme