Veganka si stěžovala na text dětské písničky o huse a lišce. Museli ji přestat hrát!

10. února 2017·Zprávy·Redakce

Po stížnosti veganky, která pracuje v centru Limburgu na západě Německa, se vedení města rozhodlo vyřadit jednu z lidových písní z repertoáru radniční zvonkohry. Dětská píseň pojednává o lišce, která ukradla husu, informoval list Frankfurter Neue Presse.

Text dětské písně z 19. století “Liško, tys ukradla husu”, kterou zvonkohra na limburské radnici hrávala, vyvolává podle ženy nenávist ke zvířatům. Podle mluvčího limburské radnice Johannese Laubache ale vegance nevadilo ani tak to, že liška ukradne v písni husu, ale spíš pasáž, v níž se lišce hrozí, že si pro ni “přijde myslivec s puškou” a zastřelí ji.

Jako veganka, která se řídí filozofií odmítající konzumaci živočišných produktů, se proto rozhodla požádat radnici o stažení melodie z repertoáru, uvedl Laubach.

Starosta Marius Hahn se k údivu mnohých rozhodl “přátelské prosbě” ženy vyhovět, a zvonkohra tak píseň přestala dočasně hrát. Pozornost, jakou případ vyvolal, ho překvapila.

“Vyhlásíme na husu dobu hájení a vyměníme ji za jiný hudební kousek,” uvedl mluvčí Laubach, podle kterého zvonkohra dokáže hrát ještě 33 dalších písní, z toho 15 z fondu německé lidové tvorby.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme