Eva Decroix: Pokud chcete politiku dělat dobře, vyžaduje to nutný kus odvahy

17. dubna 2024·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Eva Decroix. (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byla nově zvolená místopředsedkyně ODS Eva Decroix. V rozhovoru jsme mimojiné probrali cestu premiéra Petra Fialy do Spojených států amerických a to, jak politička vnímá své zvolení do funkce místopředsedkyně občanských demokratů.

Mnozí komentátoři úterní setkání premiéra Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem v Bílém domě hodnotí jako nepřekvapivé. Oba státníci probírali témata, která byla dopředu avizovaná. Samotná Decroix si ale myslí, že je příliš brzo na to jednání hodnotit. „Není možné to hodnotit na základě toho, že témata byla připravená. To je na úrovni těchto návštěv běžné… Pro mě byl minimálně úvodní vstup nejenom zajímavý, ale pociťovala jsem i hrdost díky způsobu, jakým pan premiér Fiala vystupoval. Na jedné straně hovořil o České republice, demokracii, hodnotách, čelních představitelích… ale současně zazněla i důležitá hodnotová stanoviska. Vyplynulo z toho, že tam přijel, aby hájil právě tyto hodnoty, ale v souvislosti s Ukrajinou a bez zdůraznění dlouholetého vztahu Česká republika a Spojené státy,“ uvedla na úvod.

Fiala hned včera po jednání řekl, že česko-americké vztahy jsou nejlepší v historii. To jsme si podle místopředsedkyně zasloužili. „Naše vztahy jsou dlouhodobě výborné, ale tím, jakým způsobem se dnes v těžkých, přelomových dobách Česká republika chová a jedná, jsou naše vztahy opravdu nejlepší, jaké si dokážeme představit. V rámci střední Evropy jsme pro Spojené státy jedním z nejdůležitějších partnerů,“ řekla s tím, že nejdůležitější jsme pro USA například v pohledu na válku na Ukrajině, toho, jak jsme se chopili předsednictví v rámci Evropské unie, ale i ve zdůrazňování transatlantické vazby. „Není to jen o tom, že my se budeme spoléhat na Spojené státy, ale je to o důrazu české zahraniční a obranné politiky. My musíme být těmi aktivními hráči, a to jsme v rámci našich kroků ukázali.

Po dlouhé době se na místopředsednické místo v ODS dostala žena. Při svém zvolení měla na hlavě kšiltovku s nápisem Buďme odvážní. „Myslím, že pokud chce člověk dělat politku dobře, vyžaduje to nutný kus odvahy,“ vysvětlila s tím, že pokud politici chtějí, aby jim národ rozuměl, tak je nutné mu do určité míry naslouchat.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme