Evakuovaná zvířata dorazila do Polska. Převoz trval několik dní

7. března 2022·Krize na Ukrajině·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Ředitelka kyjevské rezervace Natalia Popova se rozhodla vzhledem k ruské invazi evakuovat některá zvířata z tamější zoologické zahrady. A tak se šest tygrů, šest lvů, dva karakalové a pes hyenový vydali na strastiplnou cestu do Polska. Informuje o tom web Novinky.cz.

Minulý týden dorazila zvířata ze zoologické zahrady v Kyjevě do zoo v polském městě Poznani. Důvodem k jejich evakuaci je ruská invaze na Ukrajinu. Zvířata tak nebyla v bezpečí. Během několikadenního převozu došlo k mnoha problémům.

Zvířata byla vybírána podle toho, kdo z nich měl největší šanci na přežití běhen přepravy. Z celkových osmdesáti zvířat jich bylo vybráno patnáct. Ta se vydala na šestidenní nebezpečnou cestu. Konvoj se musel schovávat před ruskými tanky a vyhýbat vybombardovaným městům.

Původně měl převoz nastat už dřív, ale hned po tom, co vyjeli, narazili na ruské tanky a museli se vrátit zpět. “V ten moment mi Natalia volala a šeptem mi sdělila, že vidí tanky. Prosila jsem ji, ať tam zvířata nechá a zachrání alespoň sebe. Odmítla,” svěřila se Daily Mailu ředitelka poznaňské zoo Ewa Zgrabczyńska.

Přestože to byla skutečně náročná cesta, jak pro ošetřovatele, tak pro zvířata, všechna cestu přežila. Ošetřovatelé mají pouze strach o tygřici, které jeví velké známky únavy.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme