Houby už rostou! Díky vlhku a teplu mají ideální podmínky

22. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Díky střídání teplých dní a deště mají nyní podle odborníků mnohé druhy hub ideální podmínky k růstu. A stejně to vidí i houbaři, kteří hlásí první pěkné úlovky. Na co v lesích můžete narazit a kde hledat?

Nadšení houbaři už zase vyrazili do lesů a hlásí první nálezy. Podle mykologů mezi druhy, na které nyní můžeme narazit, patří např. hřib kovář, hřib borový, hřib dubový, bedly, závojenky podtrnky nebo čirůvky májovky. Současné teplo ve spojení s vydatnými dešti houbám přeje a mykologové proto na letošní rok předpovídají bohatou úrodu.

Hřibovité houby hledejte hlavně na okrajích lesů nebo na okrajích cest. Více hříbků však mykologové očekávají až v červnu. Silná úroda hub má být navíc zdravá a díky vydatným dešťům by houby podle odborníků neměly být ani příliš červivé.

Na sběr hub raději vyrazte ráno. Není to ani tak kvůli výhodě oproti ostatním sběratelům, jako spíš z praktických důvodů – houby se totiž nestihnou zapařit, ani když je opravdu teplý den. S sebou si rozhodně vezměte košík, na igelitové nebo jiné uzavřené tašky raději zapomeňte. V takovém případě si totiž i se zdravými houbami koledujete o zdravotní potíže. V případě zapaření se v houbách začnou množit bakterie a vás mohou postihnout nepříjemné střevní potíže.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme