Jan Hamáček: Nechceme, aby to tady bylo jako za Husáka, ale chybí tu systemický způsob výstavby bytů

8. října 2021·Zprávy·Barbora Turková

Jan Hamáček (ČSSD), Foto: Frekvence 1

Dalším hostem předvolebního Press klubu byl vicepremiér, předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček. ČSSD je na hraně volitelnosti a podle posledního průzkumu STEMu by je volilo jen 4,4%. Čím si vysvětluje nízkou podporu?

Volební průzkum STEM přišel s tím, že ČSSD by se do poslanecké sněmovny nedostala. Jan Hamáček ale poukazuje na to, že další průzkumy jim hranici pěti procent daly. “Trend je v poslední době rostoucí. Jsem přesvědčen o tom, že v den voleb to bude ještě víc a nepochybuji o tom, že se sociální demokracie do poslanecké sněmovny dostane. Děláme všechno proto, aby voliči, kteří jsou nerozhodní, dali hlas sociální demokracii. Jako jediné straně, která bude bojovat za jejich životní jistoty,” říká Hamáček.

Pandora Papers je problém pana premiéra

ČSSD bere za samozřejmé, že u doktora se neplatí, hasiči mají dost nafty, aby mohli jezdit. Sám Hamáček si pamatuje doby, kdy policie měla nedostatek benzínu na výjezdy nebo privatizaci nemocnic. “Byl bych rád, aby jistoty, co dneska máme, aby nám zůstaly a garantem toho je pouze sociální demokracie,” říká.

Velkým tématem posledních dní je i kauza Andreje Babiše a tzv. Pandora Papers. “Řekl jsem, že pro mě je klíčové, že pokud majetek vlastní, i přes nějaké offshorové firmy, tak zda to uvedl ve svém majetkovém přiznání. Pokud to tam neuvedl, tak má problém. Nicméně, ta věc je čerstvá a já bych nechal konat trestní orgány,” komentuje svůj postoj předseda ČSSD. “Zaráží mě tam jedna věc. Pokud si chtěl pan premiér koupit zámek ve Francii a měl na to dost peněz, tak bych předpokládal, že vezme peníze, které vydělal, pošle je prodávajícímu a do francouzského katastru se zapíše jako vlastník. Evidentně to tak nechtěl, nechtěl být viděn jako majitel nemovitosti. Proč to tak nechtěl, to nevím a asi to bude muset vysvětlit i policii,” říká.

Nechceme, aby to tady bylo jako za Husáka

Tématem současných voleb je bydlení. Místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová řekla, že by měl zakročit stát, a že když to šlo za Husáka, tak to teď půjde taky. “Rozhodně nechceme stavět byty jako za Husáka, ale chybí tady nějaký systemický způsob výstavby bytů. V 90. letech si tady každý koupil byt v paneláku, vytvořilo se tady sdružení vlastníků a bytová výstavba stagnovala. Jinou možností bylo vzít si na 20 let hypotéku a od developera si koupit byt,” nastiňuje situaci Hamáček.

Situace se ale změnila. Dnes už lidé hypotéku splácí třeba i 35 let, protože ceny bytů jdou nahoru. ČSSD je jediná strana, která přišla s tím, co funguje v zahraničí, tzn. nezisková výstavba, která je schopná cenu bytu srazit o cca 30-40%. Druhá možnost je ta, že stát dneska vydává 10 miliard korun na dávky na podporu bydlení, které jdou jako nájem těm, kteří byty pronajímají. Místo toho by stát měl za ty peníze postavit dalších 10 tisíc bytů ročně a byty by pronajímal,” nastiňuje Hamáček vizi ČSSD.

Třetí varianta je zřejmě nejvíce kontroverzní a cílí na velké zahraniční firmy, které hlavně v Praze skoupily byty a dnes je za draho prodávají. “Pokud je tady firma, která má 200 volných bytů, tak je potřeba je donutit, aby je pronajímali. Když donutíme půlku z těch 70 tisíc bytů pronajímat, tak okamžitě může jít 35 tisíc rodin bydlet. Nebudeme šikanovat nikoho, kdo má dva, tři byty, ale sto,” vysvětluje.

Za problémy s byty nese ale odpovědnost současná vláda. “To je pravda, ale ČSSD nemá ministerstvo pro místní rozvoj, které ale žádný zákon nenapsalo. My jsme ze zoufalství napsali vlastní zákon, který leží ve sněmovně od jara. Bohužel ale není vůle ho dojednat,” říká Hamáček.

Pro Piráty to nebude lehké usínání

S kým by ČSSD bylo schopné jít do koalice? S hnutí Přísaha to Jan Hamáček nadějně nevidí. “Myslím, že hnutí Přísaha by se mělo jmenovat hnutí Pomsta. Je to pomsta za to, že pan plukovník Šlachta není policejním prezidentem. Neznám jeho názory na zahraniční nebo daňovou politiku. Je to pro mě hnutí jednoho člověka, který si chce vyrovnat účty za minulost,” říká.

Povolební situace bude podle něj pestřejší, než to nyní vypadá. “Nemyslím, si že SPOLU a PiratoStan vydrží po volbách. Myslím si, že si založí svůj poslanecký klub a budou vyjednávat po svém. S hnutí ANO jsme prosadili spoustu dobrého, ODS je náš hlavní ideoví soupeř.S lidovci už jsme jednou ve vládě seděli, to bychom zvládli. Se STANem jsme tak schopní se bavit. O Pirátech moc nevím, co si mám myslet a myslím si, že trochu mizí z politické scény. Vít Rakušan maže Ivana Bartoše a myslím, že pro Piráty může být usínání po volbách dost nepříjemné,” komentuje jednotlivé strany Hamáček.

 

 

Poslechněte si

Zprávy - další články

Doporučujeme