Jana Maláčová: Bydlení se kompletně vymklo z rukou. Je potřeba, aby stát velmi tvrdě zasáhl

29. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Ministryně práce Jana Maláčová (Foto: Frekvence 1)

Proč místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce s sociálních věcí Jana Maláčová varuje před nástupem ODS do vlády? Proč by se měly zvednout platy státním zaměstnancům o 3 000 korun a jak chce řešit situaci nedostupného bydlení v České republice? Čím se zabývá program Outplacement? To prozradila Čestmíru Strakatému v Press klubu.

ČSSD nebude po volbách jednat s ODS

Maláčová varuje před nástupem ODS do vlády. Oni neříkají pravdu v tom, jak budou hospodařit a jestli tvrdí, že řešením státního dluhu je rozprodat pod cenou a tlakem poslední státní majetek… Jsem proti rozprodávání státu a majetku státu pod cenou a nikde ve světe se to nevyplatilo,” popisuje ministryně práce a sociálních věcí s tím, že koalice se mají dělat až po volbách.

Navyšování platů státním zaměstnancům

Rozpočet ČR je v deficitu nějakých tři sta, čtyři sta miliard. Přesto Maláčová navrhuje, aby se státním zaměstnancům zvedly mzdy o 3 000 korun. Vypadá to tak, že si strana kupuje voliče. Není to kupování hlasů. Například sociální služby. Zaměstnanci si tam za poslední rok prožili peklo i přesto, že mají vysokoškolské vzdělání, tak mají velmi nízké platy… Myslím si, že si to zaslouží i zdravotní sestřičky, hasiči, policisté i naše paní úřednice na úřadu, které během pandemie nad rámec svých pracovních povinností vyplácely příspěvky z programu antivirus, zachránily více než milion pracovních míst a měly obrovskou zodpovědnost,” uvedla místopředsedkyně s tím, že stát bude fungovat jen v případě, pokud ho dobře zaplatíme.

“Ten návrh bude stát 20 miliard korun, což je věc, která se z jedné třetiny díky odvodům těchto zaměstnanců opět vrátí do státního rozpočtu,” doplnila. Také se budoucí vláda bude muset rozhodnout, na čem ušetří. “Já bych chtěla, abychom ušetřili na předražených armádních zakázkách a abychom například navýšili minimální mzdu,” uvedla Maláčová. Oroduje tak za to, aby minimální mzda byla k 1. lednu 18 000 korun. V řádech tisíců korun si polepší právě prodavačky a řidiči,” popsala v rozhovoru.

Nedostupné bydlení

Podle ministryně se bydlení kompletně vymklo z rukou. “V tuto chvíli je drahé úplně pro všechny, dokonce i pro tu vyšší střední třídu,… proto je potřeba, aby stát velmi tvrdě zasáhl do celé oblasti,” uvedla. Sněmovna tak chystá návrh na dostupné bydlení. Bydlení zlevní o 30 %, umožní výstavbu 15 000 bytů ročně. To ale nestačí, pak musí stát vstoupit na trh s bydlením a zřídit něco jako státní bytový fond, který by nakupoval byty na trhu, ale i stavěl a nabízel je za normální nájemné samoživitelkám, seniorům, ale také mladým jako startovací bytytřetí krok je udělat přítrž spekulacím a kšeftaření s byty,” řekla Maláčová.

Byty by pak nemohli skupovat investoři. “Tam je potřeba nastavit systém tak, aby se nevyplácelo těm investorům, kteří mají desítky nebo stovky neobsazených bytů… V bytech by se mělo bydlet,” sdělila s tím, že bychom se měli inspirovat v zahraničí, kde tomu udělali výraznou přítrž, protože už teď si v Česku pomalu normální rodina nemůže dovolit domek nebo byt.

Outplacement

Jedná se o nový program Úřadu práce, který pomáhá lidem řešit rychle pracovní problémy. Pokud vám hrozí, že přijdete o práci, tak na úřadě už vám mohou v ten moment pomoci najít práci novou a vy neskončíte ze dne na den na dlažbě. “Je to celá paleta služeb. Poradenství, rekvalifikace, ale pomůžeme vám i udělat nějaký test, na co máte vlohy, kam byste se mohli ubírat,” uvedla Maláčová s tím, že z 2 100 zaměstnanců už více než polovina má novou práci.

Poslechněte si rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme