Karel Havlíček: Je zcela patrné, že se vládě nedaří. Voliči jim vystavili jasné vysvědčení

27. září 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Karel Havlíček. (Foto: Frekvence 1)

Před pár dny předseda hnutí ANO Andrej Babiš říkal opakovaně, že komunální a senátní volby byly referendem o vládě. Jak to vidí místopředseda strany Karel Havlíček? Proč je podle něj stále pomoc občanům ze strany vlády v energetické krizi nedostatečná? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Voličské vysvědčení je rozdáno

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček s předsedou Andrejem Babišem souhlasí v tom, že komunální a senátní volby byly referendem o vládě. Jsem přesvědčen, že ve větších městech a v Senátu to bylo referendum. Samozřejmě u malých obcí to nemůžeme posuzovat, protože tam se velmi často rozhoduje podle sousedských vztahů. Ale co se týká měst, tak matematika je hodně jednoduchá. Ve 25 větších městech v České republice jsme šestnáctkrát zvítězili, osmkrát jsme byli druzí a jedenkrát třetí. Co se týká Senátu, tak ze 27 senátních obvodů máme devatenáct postupujících. Respektive osmnáct a jeden už dnes je vítězem,” uvedl.

Premiér Petr Fiala (ODS) se nechal slyšet, že jeho strana také uspěla a má dobré výsledky. Takže se z výroků zdá, že v těchto volbách vyhráli tak trochu všichni. “Tak je to téměř vždy u komunálních voleb. Tam je interpretací obrovské množství,” souhlasí Havlíček. Vyhráno ale ještě nemá nikdo. “Otázka je, jak se podaří sestavit koalice a já jsem hodně překvapen i senátními volbami, které nikdy nebyly naší (myslí hnutí ANO pozn. red.) doménou, ale to, že nám šlo osmnáct lidí dál a jeden vyhrál, s tím jsme opravdu nepočítali. Takže jsem velmi spokojen, i když jsem si vědom, že to s vládní politikou nepohne,” řekl místopředseda.

Voliči vystavili podle Havlíčka vládě jasné vysvědčení. “Nečekal jsem, že to bude nějaká drtivá porážka současné koalice. Samozřejmě jsme chtěli vyhrát maximálně, jak by to šlo. Ale uvědomme si, že tato koalice vládne teprve 9 měsíců a obvykle to bývá tak, že strany, které přijdou nové, tak se v prvních měsících, roce, dvou drží na určité vlně popularity a preference rostou. Protože předchozí strany už jsou okoukané, to je přirozená reakce. Nezapomínejme, že spousta lidí byla naštvaná z doby covidové, kdy jsme museli dělat nepříjemná opatření, restrikce atd. Na druhou stranu, to že se vládě nedaří, je zcela patrné, voliči jim vystavili jasné vysvědčení,” řekl.

Elitářská vláda se vládě Petra Fialy přezdívá podle Havlíčka z jednoho prostého důvodu. Když jsme udělali chyby, tak jsme se za ně omluvili, nebyli jsme přezíraví. Zatímco, tato vláda chyby hodně kupí a nekompetenci zakrývá obrovskou dávkou přezíravosti… To je něco, co lidé v čase neodpustí. Chybu vám odpustí, ale přezíravost a elitářství ne.”

Trh selhal, na řadě je regulace

Podle Havlíčka je pomoc od státu českým občanům v energetické krizi stále nedostatečná. Zastropovaly se sice ceny energií, i tak je podle politika cena stále neskutečně vysoká. “Je to nedostatečné… Vláda nedokáže udělat to, co jsme několikrát navrhovali a navrhovali to i odborníci, a to nařídit cenu u výrobců. Nikoli to stropovat u obchodníků a nechávat výrobce vydělávat o řád více, jak tomu bylo v minulosti. Díky tomu to padá na vrub státnímu rozpočtu a díky tomu ceny budou výrazně vyšší a uvědomte si to, že my exportujeme elektřinu do zahraničí a v těch zemích ji dokážou nabídnout často mnohem levněji, než ji nabízíme my,” popsal. “Cena je stále neskutečně vysoká i s ohledem na to, že elektřinu dokážeme vyrábět levně a jsme soběstační. Jestliže vyrobíme za 500 korun a zastropujeme to se všemi poplatky včetně DPH na částce 7 000 až 9 000 korun, tak je to stále velmi vysoké pro domácnosti i firmy.”

Trh podle Havlíčka selhal a musí přijít regulace. “Jestliže zde máme o řád vyšší ceny elektřiny a plynu, tak v tu chvíli se dostáváme do situace, že to nejen nezvládnou domácnosti, ale začnou padat jako hrušky firmy a tím pádem začne sociální nespokojenost, propouštění a úplně se to utrhlo ze řetězu,” popisuje a dodává, že jiná cesta není.

Zprávy - další články

Doporučujeme