Lidé jsou smutnější a naštvanější, než kdy dřív, tvrdí studie

2. května 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Informaci přinesla výroční zpráva společnosti Gallup za rok 2018, která zhodnotila rozsáhlou analýzu pozitivních i negativních emocí lidí ze všech koutů planety Země. Ačkoli strach, naštvání či smutek mezi lidmi vzrostly, objevil se mírný pokles udávané hladiny stresu, než jak tomu bylo v roce 2017. Dalo by se tedy říct, že svět zůstal bezútěšný zhruba stejně. Na druhou stranu to stále znamená, že je na tom nejhůře v historii, protože i hodnoty za rok 2017 byly ve své době rekordní.

Na smutném prvním místě v nehostinnosti se objevil africký Čad. Ekonomika země je od poklesu cen za pohonné hmoty v recesi a životní úroveň jejích obyvatel rok od roku upadá. Téměř 6 milionů z celkových 15 zde žije v extrémní chudobě. Za Čadem se umístil Niger, Sierra Leone a Irák.

Druhý konec spektra jako již tradičně ovládla Latinská Amerika. Ačkoli životní úroveň latinskoamerických států nepatří mezi nejvyšší na světě, v oblasti je silná kultura optimismu a její obyvatelé jsou tradičně zvyklí soustředit se v životě spíš na to dobré. V loňském průzkumu tak dokonce pokořili obyvatele skandinávských států, kteří dlouhodobě v analýzách spokojenosti vycházejí jako jedni z nejšťastnějších.

Společnost Gallup v rámci výzkumu provedla v loňském roce 151 tisíc rozhovorů s dospělými lidmi ze 140 států světa. Mírou spokojenosti se zabývá od roku 2006. V roce 2018 zhruba 4 z 10 lidí uvedli, že den před dotazováním zažívali velké množství starostí. Třetina si stěžovala na stres a skoro 3 lidé z 10 uvedli, že prožívají velkou míru fyzické bolesti. Smutek potvrdila čtvrtina, 22 % lidí uvedlo, že cítí vztek.

10 nejnešťastnějších zemí podle průzkumu: 

  1. Čad
  2. Niger
  3. Sierra Leone
  4. Irák
  5. Írán
  6. Benin
  7. Libérie
  8. Guinea
  9. Palestina
  10. Kongo

Středoafrická republika, která se na prvním místě v míře negativních emocí objevila v roce 2017, se v loňském průzkumu neobjevila.

Zprávy - další články

Doporučujeme